Hoelang venkel koken?
Venkel koken doe je meestal in zo’n 10 tot 12 minuten. Dat hangt een beetje af van hoe dik je de stukken snijdt en hoe vers de venkel is. Je kunt het gemakkelijk testen door er met een vork in te prikken: als die er soepel in glijdt, is de venkel klaar. Voor een stevige bite kun je iets korter koken (ongeveer 8 minuten), voor echt zachte venkel juist iets langer (tot 15 minuten).
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 31.1 kcal
- 2 grote venkelknollen ongeveer 800 gram totaal
- 1 theelepel zout
- 1 liter water
- 25 gram ongezouten roomboter optioneel
- 1 eetlepel vers citroensap optioneel
1. Venkel schoonmaken
Snij de stelen en het kontje van de venkel af. Gooi de stelen weg of gebruik ze om bouillon van te trekken. Het loof (het groene dille-achtige spul) kun je bewaren als garnering. Verwijder eventueel bruine plekjes aan de buitenkant met een dunschiller. Spoel de knollen af onder koud water.
Snijd de venkel doormidden en daarna in kwarten. Als de kern heel hard is, kun je die eruit snijden, maar bij jongere venkel is dat vaak niet nodig. Je kunt de parten ook nog halveren als je ze kleiner wilt.