Hoelang T-bone steak bakken?
T-bone steak bakken, daarbij hangt baktijd af van de dikte en hoe je de steak het liefst eet. Een gemiddelde T-bone steak van ongeveer tweeënhalve centimeter dik bak je zo’n 3 tot 4 minuten per kant voor medium-rare. Wil je hem liever medium? Dan geef je hem 4 tot 5 minuten. En voor een goed doorbakken versie (well done) ga je naar 6 tot 7 minuten per kant, al verliest hij dan wel wat van zijn sappigheid.
Belangrijk: laat het vlees eerst 30 tot 60 minuten op kamertemperatuur komen. Zo garen de binnenkant en buitenkant gelijkmatiger. Gebruik ook altijd je ogen, oren en neus. Je ziet het vet smelten, je hoort het sissen en ruikt wanneer het vlees goed karamelliseert.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 11 minuten min
Rusttijd 10 minuten min
Totale tijd 41 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Personen
calorieën 246 kcal
Gietijzeren koekenpan of zware stalen pan
Tangen (geen vork)
Keukenpapier
Vleesthermometer (optioneel, maar handig)
Aluminiumfolie om het vlees te laten rusten
Snijplank (liefst een aparte voor vlees)
- 4 T-bone steaks van ongeveer 400 tot 500 gram per stuk
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge of neutraal
- 2 eetlepels roomboter
- 4 teentjes knoflook geplet
- 4 takjes verse rozemarijn
- Grof zeezout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
1. Voorbereiden
Haal de T-bone steaks minstens 30 tot 60 minuten van tevoren uit de koelkast en dep ze goed droog met keukenpapier. Droog vlees geeft de beste korst. Wrijf het vlees daarna licht in met olijfolie aan beide kanten. Bestrooi royaal met grof zeezout en peper, eventueel iets meer zout dan je gewend bent – het is een groot stuk vlees.
2. Bakken
Zet je pan op hoog vuur en laat die zeker 2 tot 3 minuten goed heet worden. Voeg een beetje olijfolie toe en wacht tot het begint te walmen. Dan leg je de eerste steak in de pan. Doe dit met beleid en zonder te schuiven.
Bak de steak op hoog vuur 3 tot 4 minuten aan de eerste kant zonder te bewegen. Draai dan om met een tang en voeg tegelijk een klontje roomboter, de geplette knoflook en rozemarijn toe. Lepel de gesmolten boter over het vlees terwijl je de tweede kant bakt, nogmaals 3 tot 4 minuten.
Haal het vlees uit de pan en leg het op een snijplank. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat het 5 tot 10 minuten rusten. Snij het daarna dwars op de draad in plakken en serveer meteen.
Trefwoord T-bone steak bakken