Ga terug

Hoelang spruitjes koken?

Spruitjes koken heeft een kooktijd van ongeveer 6 tot 8 minuten in kokend water. De exacte tijd hangt af van de grootte van de spruitjes en hoe stevig je ze wilt hebben. Voor een zachtere textuur kun je ze iets langer koken, maar pas op dat ze niet papperig worden. Test na 6 minuten door er met een vork in te prikken. Zijn ze net gaar maar nog stevig? Dan zijn ze perfect.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 37 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Scherp mesje
  • Vergiet
  • Eventueel schuimspaan

Ingrediënten
  

  • 800 gram spruitjes
  • 1 theelepel zout voor in het kookwater
  • Water voldoende om de spruitjes onder te zetten

Stapsgewijze handleiding
 

1. Spruitjes schoonmaken

  • Snijd de onderkant van de spruitjes een klein stukje af en verwijder eventueel losse of gele blaadjes. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water.

2. Koken

  • Zet een pan met ruim water op het vuur en voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en laat ze 6 tot 8 minuten koken op een middelhoog vuur.
  • Prik na 6 minuten met een vork in een spruitje. Als de vork er makkelijk in gaat, zijn ze gaar. Liever iets steviger? Giet ze dan direct af. Wil je ze zachter? Laat ze dan nog 1 tot 2 minuten doorkoken.
  • Giet de spruitjes af in een vergiet en schud ze even om. Wil je extra heldere, frisse groene spruitjes? Spoel ze dan kort af met koud water. Serveer direct, eventueel met een klontje boter, wat peper en nootmuskaat.
Trefwoord Spruitjes koken