Ga terug
klein

Hoelang snoek bakken?

Bij snoek bakken, bak je snoekfilets of moten snoek in gemiddeld 3 tot 5 minuten per kant op middelhoog vuur. De exacte tijd hangt af van de dikte van de stukken. Een dunne filet is sneller gaar dan een stevige moot. De vis is klaar als het vlees gemakkelijk uit elkaar valt en een mooie, lichtbruine korst heeft. Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem en voldoende vetstof, zodat de vis gelijkmatig gaart.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 82 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan met dikke bodem
  • Keukenpapier
  • Tang of spatel
  • Kom voor het kruiden van de vis

Ingrediënten
  

  • 600 gram snoekfilet zonder graten
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 takje verse tijm of peterselie

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden van de vis

  • Dep de snoekfilets droog met keukenpapier. Bestrooi ze vervolgens met zout, peper en paprikapoeder. Besprenkel de vis met citroensap en laat dit enkele minuten intrekken. Haal de filets daarna licht door de bloem, zodat er een dun laagje ontstaat. Dit zorgt voor een mooie krokante korst bij het bakken.

2. Bakken

  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de boter en olie toe. De combinatie van boter en olie voorkomt dat de boter verbrandt en geeft tegelijkertijd een rijke smaak aan de vis.
  • Leg de snoekfilets in de pan zodra de boter begint te schuimen. Bak ze ongeveer 3 tot 5 minuten aan één kant zonder te bewegen. Keer de filets voorzichtig met een tang of spatel en bak de andere kant ook 3 tot 5 minuten, totdat de vis een mooie goudbruine kleur heeft.
  • Voeg in de laatste minuut de fijngesneden knoflook en het takje tijm toe. Lepel een beetje van de hete boter over de vis om de smaak extra te verrijken. Haal de snoek uit de pan zodra hij gaar is en laat hem kort rusten op een bord.
  • Serveer de snoek direct, eventueel met een schijfje citroen en wat verse peterselie. Lekker met gekookte aardappelen, een frisse salade of gebakken groenten.
Trefwoord Snoek bakken