Ga terug
klein

Hoelang snijbiet koken?

Snijbiet koken doe je in ongeveer drie tot vijf minuten. De bladeren zijn snel gaar, dus hou het kort. De stengels hebben iets meer tijd nodig, ongeveer vijf tot acht minuten, afhankelijk van de dikte. Als je ze apart kookt, kun je ze perfect op elkaar afstemmen, maar je kunt ze ook samen doen en dan gewoon beginnen met de stengels en iets later het blad toevoegen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 23 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Vergiet
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Eventueel een koekenpan als je het wilt opbakken

Ingrediënten
  

  • 600 gram verse snijbiet
  • Water om te koken
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel een klontje roomboter of een eetlepel olijfolie
  • Optioneel: 1 teentje knoflook of een halve ui

Stapsgewijze handleiding
 

1. Snijbiet schoonmaken

  • Begin met het goed wassen van de snijbiet. De bladeren kunnen wat zand vasthouden, dus spoel ze grondig onder koud stromend water. Snijd vervolgens de dikke stelen los van het blad. Snij de stelen in stukjes van ongeveer één centimeter. Snij het blad grof.

2. Koken in ruim water

  • Breng een grote pan water aan de kook met een snufje zout. Doe eerst de stelen in het kokende water en laat ze twee minuten koken. Voeg daarna het blad toe en kook alles nog eens drie minuten. In totaal staan de stelen dus vijf minuten op, het blad drie minuten. Zo blijft alles mooi van structuur en zacht van smaak.
  • Giet de snijbiet af in een vergiet en laat het kort uitlekken. Je kunt eventueel een klein klontje boter of een scheutje olijfolie toevoegen voor wat extra smaak. Ook lekker: bak de uitgelekte snijbiet kort op in een koekenpan met wat knoflook of ui.
Trefwoord Snijbiet koken