Ga terug
klein

Hoelang romanesco koken?

Romanesco koken duurt meestal tussen de 8 en 12 minuten, afhankelijk van hoe gaar je hem wilt hebben. Voor een stevige beet hou je het dichter bij de 8 minuten. Wil je hem wat zachter, dan kun je tot 12 minuten gaan. Prik tussendoor met een vork in een roosje om te voelen hoe ver hij is. Let op: te lang koken maakt hem papperig, en dan verdwijnt juist dat lekkere, beetje nootachtige karakter. Hou ook rekening met de grootte van de stukken: hoe kleiner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Gang Groenten
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Vergiet
  • Koksmes
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • Eén romanesco van ongeveer 600 tot 800 gram
  • Anderhalve liter water
  • Eén theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schoonmaken van de romanesco. Verwijder de buitenste bladeren en snijd de onderkant van de stronk af. Zet de romanesco op z’n kop en snijd met een scherp mes de roosjes los van de stronk. Probeer ze ongeveer even groot te maken, zodat ze gelijkmatig garen.

2. Koken

  • Vul een ruime pan met ongeveer anderhalve liter water en voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook met het deksel op de pan.
  • Zodra het water kookt, doe je de romanesco-roosjes in de pan. Zet het vuur iets lager zodat het water zachtjes blijft koken. Laat de romanesco tussen de 8 en 12 minuten koken. Proef of prik na 8 minuten even met een vork om te checken of ze naar wens zijn.
  • Giet de romanesco af in een vergiet en laat een minuutje uitdampen. Serveer direct, of hou warm in de pan met deksel erop.
Trefwoord Romanesco koken