Ga terug

Hoelang rabarber koken?

Rabarber koken, de groente heeft niet veel tijd nodig om gaar te worden. Meestal is 8 tot 10 minuten koken voldoende, afhankelijk van hoe fijn je de stukjes snijdt. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze uit elkaar vallen. Wil je een iets steviger structuur? Kook de rabarber dan 5 tot 7 minuten en laat hem eventueel even nagaren in de pan. Het is belangrijk om niet te veel water te gebruiken, want rabarber bevat van zichzelf al veel vocht.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 82 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Kookpan met deksel
  • Houten lepel
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 500 gram rabarber
  • 100 gram suiker of naar smaak
  • 100 milliliter water
  • 1 theelepel vanillesuiker optioneel
  • Rasp van een halve citroen optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Rabarber voorbereiden

  • Was de rabarber goed onder koud water. Snijd de uiteinden eraf en verwijder eventuele dikke draden met een mesje. Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 centimeter.

2. Koken

  • Doe de rabarber in een pan en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook op een middelhoog vuur. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en roer goed door.
  • Zet het vuur lager en laat de rabarber ongeveer 8 tot 10 minuten koken. Roer af en toe voorzichtig door. De rabarber zal langzaam uit elkaar vallen en een moesachtige structuur krijgen.
  • Proef de rabarber en voeg indien nodig extra suiker toe. Wil je een fris accent? Roer dan wat citroenrasp door de rabarber.

3. Serveren

  • Haal de pan van het vuur en laat de rabarber iets afkoelen. Serveer warm bij een toetje of laat hem volledig afkoelen voor een frisse compote.
Trefwoord Rabarber koken