Ga terug

Hoelang pistachenoten roosteren?

Pistachenoten roosteren in een koekenpan, duurt ongeveer 5 tot 8 minuten. De exacte tijd hangt af van hoe heet je pan is en hoe dik de noten zijn. Blijf er in elk geval bij, want het verschil tussen mooi geroosterd en verbrand is maar een halve minuut. Je herkent de juiste gaarheid aan een iets donkerder kleur en een volle, nootachtige geur. Ze beginnen ook zachtjes te knappen in de pan, een goed teken dat ze klaar zijn.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 23 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 571 kcal

Benodigdheden

  • Een ruime koekenpan met dikke bodem
  • Een houten lepel of spatel
  • Een schaal of bord om af te laten koelen
  • Eventueel een schone theedoek of vergiet

Ingrediënten
  

  • 200 gram ongezouten pistachenoten gepeld

Stapsgewijze handleiding
 

1. Verwarm de pan droog

  • Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur. Er hoeft geen olie of boter in, want pistachenoten bevatten van zichzelf al genoeg olie om mooi te roosteren. Laat de pan goed heet worden voordat je de noten erin doet.

2. Voeg de pistachenoten toe

  • Doe de gepelde pistachenoten in de pan. Spreid ze uit zodat ze allemaal de bodem raken. Rooster ze zonder de pan te vol te maken, als de noten bovenop elkaar liggen, roosteren ze ongelijkmatig. Werk liever in twee porties als je pan te klein is.
  • Roer de noten rustig maar voortdurend met een houten lepel of schud de pan regelmatig. Zo zorg je dat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden en voorkom je dat ze aanbranden. Je zult merken dat de noten steeds iets donkerder kleuren en dat er een warme geur vrijkomt.
  • Na ongeveer 5 tot 8 minuten zijn ze klaar. Ze kleuren goudbruin en beginnen soms lichtjes te knappen. Proef er desnoods eentje (voorzichtig, heet!) om te zien of de smaak goed is. Haal ze dan meteen uit de pan, anders garen ze door op de restwarmte.

3. Laat afkoelen

  • Stort de noten op een bord of schaal en laat ze volledig afkoelen. Als je ze in een vergiet of op een schone theedoek uitspreidt, kunnen ze hun hitte beter kwijt. Eet ze niet te snel op, afgekoeld zijn ze het lekkerst.
Trefwoord Pistachenoten roosteren