Hoelang picanha bakken?
Picanha bakken doe je door altijd te beginnen met het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal de picanha minimaal één uur van tevoren uit de koelkast. Droog het vlees daarna goed af met keukenpapier. Snij voorzichtig het vet aan de bovenzijde kruiselings in, maar let op: niet te diep. Je wilt door het vet snijden, niet in het vlees zelf.
Bestrooi de picanha royaal met grof zeezout en eventueel wat zwarte peper. Verhit een stevige braadpan, het liefst gietijzer, op middelhoog vuur zonder olie of boter. Leg de picanha met de vetkant naar beneden in de hete pan en laat het vet langzaam uitbakken. Dit kan zo’n tien tot vijftien minuten duren. Blijf erbij, schuif het vlees af en toe iets op zodat het vet gelijkmatig smelt en karamelliseert.
Als het vet mooi goudbruin is, draai je het vlees om en bak je de vleeskant nog drie tot vier minuten. Zet het vuur dan lager en laat de picanha met het deksel op de pan nog circa vijftien tot twintig minuten rustig doorgaren. Gebruik een vleesthermometer: bij 52 tot 54 graden Celsius heb je een rosé resultaat, perfect voor picanha. Laat het vlees na het bakken minstens tien minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het in plakken snijdt, dwars op de draad.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 24 minuten min
Rusttijd 6 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Personen
calorieën 325 kcal
Keukenpapier
Gietijzeren braadpan met goed sluitend deksel
Hittebestendige vleesthermometer
Aluminiumfolie om te laten rusten
- 1 stuk picanha van circa 800 tot 1000 gram
- 2 eetlepels grof zeezout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
1. Voorbereiden
Haal het vlees minstens één uur van tevoren uit de koelkast. Dep de picanha goed droog met keukenpapier. Snijd het vet aan de bovenkant kruislings in, maar blijf weg van het vlees zelf. Zo krijgt het vet de kans om mooi uit te bakken.
Bestrooi de picanha royaal met grof zeezout en wat zwarte peper. Wrijf het lichtjes in, maar niet te fanatiek. Laat de kruiden even intrekken terwijl je de pan opwarmt.
2. Bakken
Zet een stevige braadpan op middelhoog vuur. Leg de picanha met de vetkant naar beneden in de droge pan. Laat het vet langzaam uitbakken, dit duurt zo’n tien tot vijftien minuten. Je zult zien dat er steeds meer vet in de pan komt te liggen. Dat is goed. Schep eventueel een beetje overtollig vet uit de pan als het te veel wordt.
Draai het vlees om als het vet mooi goudbruin en knapperig is. Bak de vleeskant ongeveer drie tot vier minuten aan.
Zet het vuur lager, plaats het deksel op de pan en laat de picanha ongeveer vijftien tot twintig minuten rustig verder garen. Meet de kerntemperatuur met een thermometer. Voor rosé picanha streef je naar 52 tot 54 graden Celsius.
Haal de picanha uit de pan en leg het op een snijplank. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat het tien minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verdelen.