Ga terug
Klein

Hoelang pastinaak koken?

Pastinaak koken duurt gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. Hoe kleiner je de pastinaak snijdt, hoe sneller hij gaar is. Je kookt hem net zo lang tot hij zacht is, maar nog wel een beetje stevigheid heeft. Zo voorkom je dat de pastinaak papperig wordt. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Schilmesje of dunschiller
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Vergiet

Ingrediënten
  

  • 800 gram pastinaak
  • 1 liter water ongeveer, zodat de pastinaak net onder staat
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel: een klontje roomboter of een scheutje olijfolie
  • Eventueel: een snufje nootmuskaat of peper

Stapsgewijze handleiding
 

1. Pastinaak schoonmaken

  • Begin met het goed wassen van de pastinaak onder koud water. Schil daarna de pastinaak met een dunschiller of een mesje. Snijd beide uiteinden eraf. Controleer of er nog harde of donkere plekjes zijn, deze kun je eenvoudig wegsnijden.

2. Pastinaak snijden

  • Snijd de pastinaak in gelijke stukken van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Hierdoor garen alle stukken even snel. Je kunt ervoor kiezen om ze in plakjes, blokjes of halve maantjes te snijden, net wat jij mooi vindt.

3. Koken

  • Doe de stukken pastinaak in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de pastinaak net onder staat. Voeg het zout toe. Breng het water aan de kook en zet daarna het vuur iets lager, zodat het water zachtjes blijft koken.
  • Kook de pastinaak in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Controleer met een vork of de stukken zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Dat is precies goed.
  • Giet de pastinaak af in een vergiet. Je kunt de pastinaak zo serveren, of hem nog even omhusselen met een klontje boter en wat nootmuskaat of peper voor extra smaak.
Trefwoord Pastinaak koken