Ga terug
klein

Hoelang kipdij bakken?

Voor kipdij bakken kun je rekenen op zo’n 20 tot 25 minuten in een koekenpan. Het hangt een beetje af van de dikte van de kipdijen af, en hoe heet je pan is. Een kipdij is gaar als hij van binnen niet meer roze is en het sap helder uit het vlees komt. Gebruik eventueel een kernthermometer: bij 75 graden Celsius in de kern zit je goed. Haal het vlees niet te snel uit de pan, want juist die laatste paar minuten zorgen voor dat krokante korstje waar je kip van op z’n best is.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 22 minuten
Rusttijd 3 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 177 kcal

Benodigdheden

  • Grote koekenpan met dikke bodem
  • Houten spatel of vleestang
  • Keukenpapier
  • Kernthermometer (optioneel)
  • Bord en aluminiumfolie om te laten rusten

Ingrediënten
  

  • 600 tot 700 gram kipdijfilets zonder bot en vel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder zoet of gerookt
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Optioneel: 1 theelepel tijm of rozemarijn

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Haal de kipdijen ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Dit voorkomt dat de kip gaat koken in plaats van bakken.
  • Strooi het zout, de peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en eventueel de tijm of rozemarijn over de kipdijen. Wrijf de kruiden goed in aan beide kanten. Zet ondertussen de koekenpan op middelhoog vuur en doe er de olie in. Laat de olie goed heet worden, maar niet roken.

2. Bakken

  • Leg de kipdijen in de pan. Let op dat je niet teveel kip tegelijk in de pan legt, anders koelt de pan te snel af. Bak de kipdijen eerst 5 tot 6 minuten aan de ene kant zonder te bewegen. Zo krijgt de kip een mooie korst. Draai ze daarna om en bak de andere kant ook 5 tot 6 minuten. Verlaag het vuur iets en bak ze daarna nog 10 tot 12 minuten rustig verder, terwijl je ze af en toe keert. Zo garen ze langzaam door tot in de kern.
  • Haal de kipdijen uit de pan en laat ze even rusten onder aluminiumfolie. Zo blijven ze sappig. Snijd de kip eventueel in plakjes of serveer ze in z’n geheel. Heerlijk met wat aardappels, rijst of gewoon een salade.
Trefwoord Kipdij bakken