Ga terug
klein

Hoelang kibbeling bakken?

Bij kibbeling bakken in een koekenpan, reken op een baktijd van ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van hoe groot de stukjes zijn. Het is belangrijk dat je de stukjes vis niet te groot maakt, want dan garen ze niet goed vanbinnen. Een mooi formaat is ongeveer drie centimeter per stuk. Zorg ervoor dat je de olie goed verhit tot ongeveer 180 graden voordat je begint, zodat de kibbeling direct gaat sissen wanneer hij de pan raakt. Dat zorgt voor een krokant korstje, terwijl de vis vanbinnen zacht en sappig blijft.Blijf erbij staan tijdens het bakken en draai de stukjes regelmatig om met een tang of een schuimspaan, zodat ze rondom goudbruin worden. Laat ze na het bakken even uitlekken op keukenpapier, zodat ze niet te vet blijven.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 33 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 268 kcal

Benodigdheden

  • Een grote kom voor het beslag
  • Een snijplank en scherp mes
  • Een diepe koekenpan
  • Een tang of schuimspaan
  • Keukenpapier om uit te laten lekken

Ingrediënten
  

  • 600 gram kabeljauwfilet of heekfilet zonder graat en vel
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 200 milliliter koud water of bier voor een luchtiger beslag
  • 1 ei
  • Plantaardige olie om in te bakken bijvoorbeeld zonnebloemolie

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden van de vis

  • Snij de kabeljauwfilet in stukjes van ongeveer drie bij drie centimeter. Dep de stukjes goed droog met keukenpapier, zodat het beslag straks beter blijft plakken.

2. Beslag maken

  • Doe de bloem in een grote kom en voeg paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper, zout en peterselie toe. Meng dit goed door elkaar. Klop in een aparte kom het ei los en voeg dit samen met het koude water (of bier) toe aan het bloemmengsel. Roer tot je een glad beslag hebt, zonder klontjes. Het beslag moet een beetje dik zijn, zodat het goed aan de vis blijft hangen.

3. Vis door het beslag halen

  • Haal de stukjes vis één voor één door het beslag. Zorg ervoor dat elk stukje goed bedekt is.

4. Bakken

  • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan, ongeveer één centimeter diep. Als de olie heet genoeg is (rond 180 graden, je kunt dit testen door een beetje beslag in de olie te druppelen – als het direct begint te sissen, is de olie heet genoeg), leg je de stukjes vis in de pan. Bak ze in porties, zodat de pan niet te vol raakt. Bak de kibbeling ongeveer 6 tot 8 minuten en draai ze regelmatig om tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Haal de gebakken kibbeling uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met ravigottesaus, knoflooksaus of een frisse citroenpart erbij.
Trefwoord Kibbeling bakken