Ga terug
klein

Hoelang kalkoenfilet bakken?

Kalkoenfilet bakken heeft tijd nodig, maar niet té lang. Het hangt een beetje af van de dikte, maar gemiddeld bak je kalkoenfilet in een braadpan in zo’n 20 tot 25 minuten gaar. Het vlees mag niet rauw zijn vanbinnen, maar ook zeker niet kurkdroog. Een kerntemperatuur van ongeveer 70 tot 72 graden Celsius is perfect. Heb je geen vleesthermometer? Snijd dan na het bakken voorzichtig een klein stukje open om te kijken. Is het vlees mooi wit en komt er helder sap uit? Dan is het goed.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 110 kcal

Benodigdheden

  • Grote braadpan met dikke bodem
  • Tang of spatel
  • Vleesthermometer (optioneel)
  • Aluminiumfolie om te laten rusten
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 600 tot 800 gram kalkoenfilet afhankelijk van de eetlust
  • 50 gram roomboter of 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn of tijm optioneel
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 milliliter water of kippenbouillon voor de jus

Stapsgewijze handleiding
 

  • 1. Voorbereiding
  • Haal de kalkoenfilet zeker 30 minuten voordat je gaat bakken uit de koelkast. Droog het vlees goed af met keukenpapier. Zo krijg je een mooie korst tijdens het bakken.
  • Bestrooi de kalkoenfilet aan alle kanten met peper en zout. Als je van kruiden houdt, kun je nu ook wat fijngehakte rozemarijn of tijm toevoegen.
  • 2. Bakken
  • Zet de braadpan op middelhoog vuur en laat de boter smelten of de olie goed heet worden. Let op dat de boter niet bruin verbrandt.
  • Leg de kalkoenfilet voorzichtig in de pan. Bak de filet rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten per kant. Draai de filet voorzichtig om met een tang.
  • Voeg de knoflook en eventueel nog een takje rozemarijn toe. Zet het vuur nu lager en laat de kalkoenfilet nog zo’n 15 minuten rustig garen met het deksel schuin op de pan. Keer het vlees regelmatig om.
  • Wil je een simpele jus? Voeg dan na 10 minuten het water of de bouillon toe en laat het zachtjes mee sudderen. Zo krijg je meteen een lekker sausje.
  • Controleer of de kalkoenfilet gaar is. Gebruik bij voorkeur een vleesthermometer of snijd een klein stukje open. Helder sap en geen roze meer? Dan is het goed.
  • 3. Rusten en serveren
  • Haal de filet uit de pan en wikkel losjes in aluminiumfolie. Laat het vlees 5 tot 10 minuten rusten. Zo blijven de sappen mooi in het vlees en wordt het extra mals.
  • Snij de kalkoenfilet in plakken en serveer met de jus uit de pan. Lekker met aardappelpuree, gebakken aardappels of een seizoensgroente
Trefwoord Kalkoenfilet bakken