Ga terug
klein

Hoelang gehakt rul bakken?

Gehakt rul bakken duurt gemiddeld 6 tot 8 minuten, in een koekenpan op middelhoog vuur. Maar let op: de exacte tijd hangt af van hoeveel gehakt je tegelijk bakt en hoe heet je pan is. Zorg ervoor dat het vlees overal goed bruin is en geen roze stukjes meer bevat. Als je twijfelt, neem een hapje: het moet stevig en gaar aanvoelen, zonder rauwe stukjes. Ook mag er geen vocht meer in de pan staan aan het eind.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 252 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag)
  • Houten spatel of lepel
  • Snijplank en scherp mes
  • Kom (voor het kruiden vooraf, indien gewenst)

Ingrediënten
  

  • 400 gram half-om-half gehakt rund en varken
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of boter
  • 1 kleine ui fijngesneden (optioneel)
  • 1 teentje knoflook fijngehakt (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Eventueel een snufje paprikapoeder of Italiaanse kruiden

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Haal het gehakt een kwartier van tevoren uit de koelkast, zodat het iets op kamertemperatuur komt. Dat voorkomt dat het gaat ‘zwemmen’ in vocht tijdens het bakken. Als je ui en knoflook gebruikt, snij deze dan eerst fijn.

2. Bakken

  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Voeg de olie of boter toe en laat deze smelten en licht bruisen, maar niet verbranden.
  • Doe het gehakt in de hete pan. Gebruik je een hele plak uit de verpakking? Breek het dan meteen een beetje los met een houten lepel of spatel. Probeer het niet in één keer om te roeren; laat het eerst 2 minuten liggen, zodat de onderkant bruin kan worden.
  • Na de eerste paar minuten begin je het gehakt langzaam los te maken. Roer en duw met je spatel zodat het steeds fijner en rul wordt. Dit is het moment waarop je ook de ui en knoflook kunt toevoegen als je die gebruikt.
  • Strooi nu wat zout, peper en eventueel kruiden naar keuze over het vlees. Proef tussendoor als je wil. Blijf het vlees roeren en omscheppen tot het mooi bruin is en geen roze plekken meer bevat. Dat duurt in totaal meestal zo'n 6 tot 8 minuten.
  • Zit er veel vocht of vet in de pan? Giet het dan voorzichtig af, of gebruik een stuk keukenpapier om het op te deppen.

3. Serveren of gebruiken

  • Het gehakt is nu klaar om direct te gebruiken in bijvoorbeeld pastasaus, rijstgerechten, wraps of ovenschotels.
Trefwoord Gehakt rul bakken