Hoelang freekeh koken?
Freekeh koken doe je meestal in 20 tot 25 minuten. Eerst spoel je het goed af onder koud water. Dat verwijdert stof en losse schilletjes. Daarna laat je het rustig koken met water en zout. Laat de pan afgedekt op laag vuur sudderen tot de korrels zacht zijn, maar nog een beet hebben. Laat het daarna een paar minuten staan met het deksel erop zodat het vocht mooi opgenomen wordt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-oosten
Porties 4 Personen
calorieën 333 kcal
Grote kookpan met deksel
Vergiet of fijne zeef
Houten lepel of vork
Maatbeker
- 200 gram gebroken freekeh
- 700 milliliter water
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel olijfolie optioneel
2. Koken
Doe de gespoelde freekeh in een grote pan. Voeg het water toe samen met het zout. Je kunt ook een eetlepel olijfolie toevoegen voor extra smaak, maar dat hoeft niet. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan. Laat de freekeh nu 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht is. Roer ook af en toe even door met een houten lepel om aankoeken te voorkomen.
Als de freekeh gaar is en het water is opgenomen of verdampt, haal je de pan van het vuur. Laat eventueel overtollig water weglopen via een zeef. Doe dan de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten rusten.
Roer de freekeh los met een vork en serveer het direct. Je kunt het als bijgerecht gebruiken, maar ook in een maaltijdsalade, met gegrilde groenten of onder een stoofpot.