Hoelang farro koken?
Bij farro koken hangt de kooktijd af van de soort die je gebruikt. Je hebt parelfarro (de meest gebruikte), halfparel en volkoren farro. Parelfarro is meestal na 20 tot 25 minuten gaar, terwijl volkoren farro tot wel 45 minuten nodig heeft. Week je de farro vooraf een paar uur in water, dan kun je die tijd flink inkorten. Zelf proef ik altijd even tussendoor, zodat ik precies weet wanneer hij beetgaar is.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 361.7 kcal
Kookpan met deksel
Vergiet of fijne zeef
Houten lepel
Maatbeker
- 300 gram farro parelfarro is het snelst klaar
- 1 liter water
- 1 theelepel zeezout
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
2. Koken
Breng het water met het zout aan de kook in een ruime pan. Voeg de afgespoelde farro toe zodra het water borrelt. Roer even door met een houten lepel. Zet het vuur wat lager en kook de farro op middelhoog vuur, zonder deksel. Dit duurt meestal 25 minuten als je parelfarro gebruikt. Bij volkoren farro kun je uitgaan van 40 tot 45 minuten. Let op dat er nog voldoende water in de pan blijft en voeg zo nodig wat extra toe.
Giet de farro af zodra hij beetgaar is. Laat even uitdampen in het vergiet en schep hem daarna terug in de pan. Voeg een eetlepel olijfolie toe en roer voorzichtig los met een houten lepel. Laat de farro daarna een paar minuten rusten met de deksel op de pan. Zo kan hij nog wat steviger worden en trekken de smaken mooi in.
Farro is nu klaar om geserveerd te worden. Je kunt hem warm gebruiken als basis voor een hoofdgerecht, of af laten koelen voor een frisse salade.