Ga terug
klein

Hoelang cashewnoten roosteren?

Cashewnoten roosteren doe je normaal gesproken in een koekenpan, in ongeveer acht tot tien minuten op middelhoog vuur. Blijf er wel bij, want ze kunnen snel aanbranden. Roer ze regelmatig om en laat je leiden door je neus: als ze lekker gaan ruiken en mooi goudbruin kleuren, zijn ze goed. Het is belangrijk dat je ze na het roosteren van het vuur haalt en op een bord laat afkoelen. In de pan doorgaren is niet de bedoeling, dat zorgt voor een bittere smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 574 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan (liefst met dikke bodem)
  • Houten lepel of spatel
  • Kom of bord om de noten op te laten afkoelen
  • Eventueel een schone theedoek om olie te deppen (indien gebruikt)

Ingrediënten
  

  • Tweehonderd gram ongebrande ongezouten cashewnoten
  • Eventueel één eetlepel zonnebloemolie voor gelijkmatige bruining
  • Zout naar smaak of andere kruiden zoals kerriepoeder komijn of paprikapoeder

Stapsgewijze handleiding
 

1. Roosteren

  • Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat de pan even goed warm worden voordat je de cashewnoten erin doet. Je hoeft geen olie te gebruiken, maar een klein beetje zonnebloemolie kan helpen om de noten gelijkmatiger te roosteren. Voeg de noten toe zodra de pan op temperatuur is.
  • Blijf erbij staan. Roer de noten met een houten lepel of schud de pan regelmatig zodat ze niet aan één kant te donker worden. Na een paar minuten beginnen ze licht te verkleuren. Rond de zes à zeven minuten zie je ze echt mooi goudbruin worden en ruik je de typische geur van geroosterde noten.
  • Als ze rondom egaal goudbruin zijn, haal je de pan direct van het vuur. Leg de noten op een bord of in een kom om af te koelen. Laat ze niet in de hete pan liggen, anders garen ze door en dat kan de smaak negatief beïnvloeden. Proef er eentje na vijf minuten, dan zijn ze op hun best.

2. Smaak toevoegen

  • Wil je ze kruiden? Strooi dan direct na het roosteren wat zout of specerijen naar keuze over de warme noten. Door de hitte hechten de smaken zich goed. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze opbergt, anders worden ze taai.
Trefwoord Cashewnoten roosteren