Hoelang bospeen koken?
Bospeen koken doe je in een pan met ruim water en een beetje zout. De kooktijd hangt af van de grootte van de wortels en hoe gaar je ze wilt. Voor beetgare bospeen reken je ongeveer 8 tot 10 minuten. Wil je ze iets zachter, dan mag het 12 tot 14 minuten zijn. Prik er met een vork in om te checken of ze goed zijn: ze moeten nog net een beetje tegenstribbelen. Let op dat je ze niet te lang laat doorkoken, dan verliezen ze hun frisheid en structuur.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 12 minuten min
Totale tijd 32 minuten min
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 32 kcal
- 500 gram bospeen
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel roomboter optioneel
- Versgemalen peper naar smaak
- Eventueel een beetje verse peterselie of dille voor garnering
1. Voorbereiden
Was de bospeen grondig onder koud water. Snijd het loof tot ongeveer één centimeter boven de wortel af (voor de sier kun je een klein stukje groen laten zitten, dat ziet er leuk uit). Schil de wortels dun met een dunschiller of schraap ze schoon met een mesje. Als de wortels erg dik zijn, kun je ze halveren of in de lengte doorsnijden, zodat alles gelijkmatiger gaart.
2. Koken
Zet een grote pan op het vuur en vul deze met voldoende water, zodat de bospeen straks helemaal onderstaat. Voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook.
Doe de schoongemaakte bospeen in het kokende water. Laat dit zachtjes koken, zonder deksel, gedurende 10 tot 12 minuten. Houd de gaarheid in de gaten door af en toe met een vork in een wortel te prikken. Ze moeten nog een beetje stevig zijn, maar niet meer rauw.
Giet de bospeen af in een vergiet zodra ze gaar zijn. Doe ze terug in de warme pan en voeg eventueel een klontje roomboter en een snufje versgemalen peper toe. Laat ze even staan met de deksel op de pan, zodat de smaken intrekken.