Ga terug
klein

Hoelang boerenkool koken?

Als je boerenkool gaat koken, is de vraag altijd: hoe lang moet het eigenlijk? Verse fijngesneden boerenkool heeft meestal genoeg aan 15 tot 20 minuten koken in een pan met ruim water. Gebruik je boerenkool uit de diepvries, dan kan het vaak iets korter, zo'n 12 tot 15 minuten, omdat deze al iets is voorgegaard. Het is belangrijk dat de boerenkool lekker zacht is, maar niet te snotterig. Hou dus altijd even goed in de gaten hoe het eruitziet tijdens het koken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 38 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Aardappelstamper
  • Vergiet
  • Koekenpan (voor de spekjes)
  • Pollepel of houten lepel

Ingrediënten
  

  • 800 gram fijngesneden verse boerenkool of 800 gram diepvriesboerenkool
  • 1.000 gram kruimige aardappels bijvoorbeeld Bintjes of Doré
  • 1 rookworst
  • 250 gram spekreepjes
  • 150 milliliter melk
  • 50 gram roomboter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Eventueel: een snufje nootmuskaat

Stapsgewijze handleiding
 

1. Aardappel schillen

  • Schil eerst de aardappels en snij ze in gelijke stukken zodat ze tegelijk gaar worden. Spoel de aardappels even af onder koud water. Doe de aardappels in een grote pan en voeg de boerenkool er bovenop. Dit lijkt misschien een grote berg, maar boerenkool slinkt flink tijdens het koken. Voeg daarna water toe tot alles net onder staat en strooi er een snuf zout over.

2. Koken

  • Breng het geheel rustig aan de kook met het deksel op de pan. Kook de aardappels en de boerenkool samen gaar in ongeveer 20 minuten. Controleer even tussendoor of de aardappels zacht zijn door er met een vork in te prikken. Ondertussen kun je in een koekenpan de spekjes rustig uitbakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Houd ze daarna warm.

3. Rookworst verwarmen

  • Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

4. Boerenkool afmaken

  • Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je het kookvocht af (maar bewaar eventueel een kopje om de stamppot straks smeuïger te maken). Stamp de aardappels en de boerenkool grof door elkaar met de aardappelstamper. Voeg de melk en de roomboter toe en blijf stampen tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat. Roer de uitgebakken spekjes erdoor en serveer met de warme rookworst.
Trefwoord Boerenkool koken