Hoelang boerenkool koken?
Als je boerenkool gaat koken, is de vraag altijd: hoe lang moet het eigenlijk? Verse fijngesneden boerenkool heeft meestal genoeg aan 15 tot 20 minuten koken in een pan met ruim water. Gebruik je boerenkool uit de diepvries, dan kan het vaak iets korter, zo'n 12 tot 15 minuten, omdat deze al iets is voorgegaard. Het is belangrijk dat de boerenkool lekker zacht is, maar niet te snotterig. Hou dus altijd even goed in de gaten hoe het eruitziet tijdens het koken.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 38 kcal
- 800 gram fijngesneden verse boerenkool of 800 gram diepvriesboerenkool
- 1.000 gram kruimige aardappels bijvoorbeeld Bintjes of Doré
- 1 rookworst
- 250 gram spekreepjes
- 150 milliliter melk
- 50 gram roomboter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Eventueel: een snufje nootmuskaat
1. Aardappel schillen
Schil eerst de aardappels en snij ze in gelijke stukken zodat ze tegelijk gaar worden. Spoel de aardappels even af onder koud water. Doe de aardappels in een grote pan en voeg de boerenkool er bovenop. Dit lijkt misschien een grote berg, maar boerenkool slinkt flink tijdens het koken. Voeg daarna water toe tot alles net onder staat en strooi er een snuf zout over.
4. Boerenkool afmaken
Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je het kookvocht af (maar bewaar eventueel een kopje om de stamppot straks smeuïger te maken). Stamp de aardappels en de boerenkool grof door elkaar met de aardappelstamper. Voeg de melk en de roomboter toe en blijf stampen tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat. Roer de uitgebakken spekjes erdoor en serveer met de warme rookworst.
Trefwoord Boerenkool koken