Hoelang aardpeer koken?
Aardpeer koken kost je ongeveer 10 tot 15 minuten. Dit hangt natuurlijk wel af van de grootte van de stukjes die je snijdt. Snijd je ze klein, dan zijn ze al binnen 10 minuten klaar. Houd je van iets grotere stukken met een stevige bite, dan kun je ze iets langer laten koken. Controleer altijd even of ze gaar genoeg zijn door er voorzichtig met een vork in te prikken. Voel je weinig weerstand en glijdt de vork er gemakkelijk in, dan is je aardpeer perfect gekookt.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 81 kcal
- 600 gram verse aardperen
- 1 theelepel zout
- Water voldoende om de aardperen volledig te bedekken
- Optioneel: 1 eetlepel roomboter of olijfolie
- Verse peterselie of bieslook fijngehakt (voor garnering)
1. Voorbereiding
Begin eerst met het goed schoonmaken van de aardperen. Omdat je ze niet hoeft te schillen, is het belangrijk dat je al het zand en vuil er grondig afwast. Doe dit onder koud stromend water en gebruik eventueel een borstel om ze goed schoon te boenen. Droog daarna de aardperen voorzichtig af met een stukje keukenpapier.
2. Koken
Snij vervolgens de aardperen in gelijkmatige stukken. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Vul de kookpan met koud water, voeg het zout toe en breng dit aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de gesneden aardperen voorzichtig toe. Zet het vuur wat lager, zodat ze rustig kunnen koken zonder dat ze kapotgaan. Laat ze 10 tot 15 minuten koken, afhankelijk van hoe groot je ze gesneden hebt.
Controleer na ongeveer 10 minuten even de gaarheid door met een vork in een stukje aardpeer te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan kun je ze afgieten in een vergiet. Schud even kort zodat al het water goed wegloopt. Doe de aardperen daarna terug in de warme pan en voeg eventueel een klontje roomboter of een beetje olijfolie toe. Hussel even voorzichtig door elkaar zodat elke aardpeer een lekkere glans krijgt. Strooi er tot slot wat vers gehakte peterselie of bieslook overheen voor extra smaak en kleur.