Hoe rijstepap maken?
Voor rijstepap maken gebruik je bij voorkeur dessert- of paprijst. Dat is een ronde, zetmeelrijke rijstsoort die lekker romig wordt tijdens het koken. Je kookt de rijst langzaam in volle melk met wat suiker en een snufje zout. Laat het zachtjes pruttelen en roer regelmatig. Na een tijdje wordt het een smeuïge, dikke pap waar je alleen nog wat kaneel of suiker over hoeft te strooien. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je het maakt.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 39 minuten min
Totale tijd 59 minuten min
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 81 kcal
Een ruime kookpan met dikke bodem
Een houten lepel of garde
Een maatbeker
Een deksel voor op de pan (optioneel)
Eventueel een pollepel of soeplepel om te serveren
- 150 gram dessertrijst ook wel paprijst genoemd
- 1 liter volle melk
- 50 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker of een half vanillestokje
- 1 snufje zout
- Eventueel wat kaneel of klontjes boter voor de afwerking
Doe de melk in een ruime pan en verwarm deze op een middelhoog vuur. Voeg de kristalsuiker, het zakje vanillesuiker en een snufje zout toe. Roer even goed door zodat alles oplost in de melk. Zet het vuur daarna iets lager.
Voeg vervolgens de rijst toe en roer alles goed door. Laat de pap op laag vuur zachtjes koken. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Roer regelmatig met een houten lepel zodat de rijst niet aan de bodem plakt of aanbrandt. Als de pap te dik wordt, kun je altijd een scheutje extra melk toevoegen.
Proef na een halfuur of de rijst gaar is. Als de korrels zacht zijn en de pap lekker romig is, kun je het vuur uitzetten. Laat het nog een paar minuten rusten met het deksel op de pan. Serveer warm met wat kaneel erover, een klontje boter of een lepeltje bruine suiker voor extra smaak.
Trefwoord Rijstepap maken