Ga terug
klein

Hoe Kaiserschmarrn maken?

Voor Kaiserscharrn maken begin je met het scheiden van de eieren. Dat is een belangrijke stap, want het opgeklopte eiwit maakt het beslag luchtig. Klop de dooiers met suiker, vanillesuiker en melk tot een glad mengsel. Daarna roer je de bloem er rustig door. Ondertussen kun je de eiwitten stijf kloppen met een snufje zout en dat luchtige schuim vouw je dan voorzichtig door het beslag.In een grote pan laat je wat boter smelten op middelhoog vuur. Giet het beslag erin en laat het zonder roeren een paar minuten bakken, tot de onderkant goudbruin is. Strooi dan de rozijnen (eventueel geweld in rum of water) erover. Draai het geheel om, dat lukt het beste in delen, en laat ook de andere kant even bakken. Dan komt het leuke deel: gebruik twee vorken of een houten spatel om de pannenkoek grof in stukken te scheuren. Laat deze stukjes nog even kort bakken tot ze een beetje krokant zijn aan de buitenkant.Bestrooi met poedersuiker en serveer direct, liefst met appelmoes, pruimencompote of vers fruit.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 33 minuten
Gang Brunch, Nagerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 210.2 kcal

Benodigdheden

  • Twee mengkommen
  • Garde of handmixer
  • Houten lepel of spatel
  • Grote koekenpan met dikke bodem
  • Keukenweegschaal
  • Zeef (optioneel voor de bloem)
  • Twee vorken om te scheuren
  • Zeefje voor de poedersuiker

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 250 milliliter melk
  • 150 gram bloem type 405 of gewone tarwebloem
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 40 gram rozijnen optioneel geweld in een beetje rum of warm water
  • 30 gram boter om in te bakken
  • Poedersuiker om te bestrooien

Stapsgewijze handleiding
 

Eieren scheiden en beslag maken

  • Breek de eieren en scheid het eiwit van de dooiers. Doe de dooiers in een grote kom en klop deze los met de suiker en vanillesuiker. Voeg langzaam de melk toe en meng tot alles glad is. Zeef de bloem erover en roer tot je een dik maar glad beslag hebt.

2. Eiwitten stijf kloppen

  • Doe de eiwitten in een aparte kom, voeg een snufje zout toe en klop ze stijf met een mixer of garde. Het moet zo stijf zijn dat je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eruit valt.

3. Eiwitten luchtig erdoor spatelen

  • Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Neem de tijd en gebruik een op- en neergaande beweging, zodat je het luchtige niet kapot roert.

4. Bakken en scheuren

  • Verhit de boter in een grote koekenpan. Giet het beslag in de pan en bak het op middelhoog vuur. Strooi de rozijnen erover zodra de onderkant begint te kleuren. Laat het geheel 3 tot 4 minuten bakken tot de onderkant goudbruin is.

5. Omdraaien en scheuren

  • Draai het geheel om met behulp van een spatel of snij het doormidden om het per helft om te draaien. Laat ook de andere kant een paar minuten bakken. Scheur vervolgens de hele pannenkoek met twee vorken of spatels in grove stukken en laat deze nog even rondom bruinen.

6. Serveren

  • Schep de Kaiserschmarrn op borden, bestrooi met poedersuiker en serveer direct, eventueel met appelmoes of fruitcompote naar keuze.
Trefwoord Kaiserscharrn maken