Ga terug
klein

Hoe groente friet maken?

Groente friet maken is eigenlijk heel simpel. Je snijdt de groenten in dunne reepjes, husselt ze met een beetje olie en kruiden, en laat de oven het werk doen. De kunst zit hem in het goed snijden: niet te dik, anders worden ze niet gaar; niet te dun, anders verbranden ze snel. Je kunt eindeloos variëren met kruiden en dips, maar de basis blijft hetzelfde. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je het aanpakt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 141.8 kcal

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Grote kom
  • Houten lepel of tang

Ingrediënten
  

  • 2 middelgrote rode bieten
  • 3 grote wortels
  • 2 pastinaken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm of rozemarijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (heteluchtoven op 180 graden). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de rode bieten, wortels en pastinaken. Was ze goed schoon en dep ze droog.
  • Snij alle groenten in dunne reepjes, ongeveer zo dik als gewone friet: tussen de 0,5 en 1 centimeter dik. Probeer ze zoveel mogelijk op gelijke grootte te snijden, zodat ze tegelijk gaar worden.
  • Doe de groentereepjes in een grote kom. Voeg de olijfolie toe, samen met het paprikapoeder, knoflookpoeder, tijm, zout en peper. Meng alles goed door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn met olie en kruiden. Gebruik je handen of een houten lepel.

2. De frietjes bakken

  • Verdeel de groenten over de bakplaat in een enkele laag. Zorg dat ze elkaar niet te veel overlappen, anders worden ze zacht in plaats van krokant. Gebruik eventueel twee bakplaten als je ruimte tekortkomt.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Rooster de groente friet in ongeveer 25 tot 35 minuten gaar. Halverwege even omscheppen zorgt voor een gelijkmatige garing. Hou ze goed in de gaten, vooral tegen het einde: biet verkleurt snel, en wortel kan verbranden als het te droog wordt.
  • Haal ze uit de oven als ze goudbruin en licht krokant zijn. Laat ze heel even afkoelen zodat ze iets steviger worden. Serveer met een yoghurtdip, hummus of gewoon wat grof zeezout erover.
Trefwoord Groente friet maken