Venkel koken is helemaal niet moeilijk, en als je het goed doet, krijg je een heerlijke, zachte groente met een subtiele anijssmaak. Veel mensen kennen venkel vooral als iets wat in salades of ovenschotels belandt, maar gekookt in een pan komt deze groente echt tot zijn recht. Vooral als je hem combineert met een klontje boter, een beetje zout en eventueel een scheutje citroensap voor de frisheid. In dit recept leer je precies hoe je venkel in een gewone kookpan klaarmaakt voor vier personen.

Of je nu een bijgerecht zoekt bij vis of kip, of gewoon een warme groentenschotel op tafel wilt zetten, gekookte venkel is veelzijdig en verrassend lekker. En je hoeft er geen ingewikkelde kooktechnieken voor te beheersen. Alleen even schoonmaken, in parten snijden en rustig laten koken tot hij mooi zacht is. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat aanpakt.

klein

Hoelang venkel koken?

Venkel koken doe je meestal in zo’n 10 tot 12 minuten. Dat hangt een beetje af van hoe dik je de stukken snijdt en hoe vers de venkel is. Je kunt het gemakkelijk testen door er met een vork in te prikken: als die er soepel in glijdt, is de venkel klaar. Voor een stevige bite kun je iets korter koken (ongeveer 8 minuten), voor echt zachte venkel juist iets langer (tot 15 minuten).
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 31.1 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Vergiet of schuimspaan
  • Eventueel een dunschiller

Ingrediënten
  

  • 2 grote venkelknollen ongeveer 800 gram totaal
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter water
  • 25 gram ongezouten roomboter optioneel
  • 1 eetlepel vers citroensap optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Venkel schoonmaken

  • Snij de stelen en het kontje van de venkel af. Gooi de stelen weg of gebruik ze om bouillon van te trekken. Het loof (het groene dille-achtige spul) kun je bewaren als garnering. Verwijder eventueel bruine plekjes aan de buitenkant met een dunschiller. Spoel de knollen af onder koud water.
  • Snijd de venkel doormidden en daarna in kwarten. Als de kern heel hard is, kun je die eruit snijden, maar bij jongere venkel is dat vaak niet nodig. Je kunt de parten ook nog halveren als je ze kleiner wilt.

2. Koken

  • Breng in een grote pan het water aan de kook met het zout. Doe de venkel in het kokende water en zet het vuur iets lager. Laat de venkel in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar koken. Hij moet zacht zijn, maar niet helemaal uit elkaar vallen.

3. Afgieten en afmaken

  • Giet de venkel af en laat goed uitlekken. Voeg dan eventueel de boter en het citroensap toe, en roer dit rustig door de warme venkel. Serveer direct.
Trefwoord Venkel koken

Anders bereiden

  • Grillpan
    Snij venkel in dikke plakken en bestrijk met olijfolie. Grill ze 5 tot 7 minuten per kant tot je grillstrepen ziet.
  • Barbecue
    Wikkel venkelparten in aluminiumfolie met een beetje boter of olie, en rooster ze ongeveer 15 minuten op de barbecue.
  • Airfryer
    Snij venkel in reepjes, besprenkel met olie en rooster ze 10 tot 12 minuten op 180 graden.
  • Magnetron
    Doe venkel met een beetje water in een magnetronbestendige schaal, dek af en verwarm 5 tot 7 minuten op 800 watt.
  • Friteuse
    Niet heel gebruikelijk, maar het kan: kook venkel eerst kort, dep droog, wentel in bloem of beslag en frituur tot goudbruin (3–4 minuten op 170 graden).

Hoelang is gekookte venkel houdbaar?

Gekookte venkel kun je afgedekt in de koelkast ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren. Laat de venkel eerst goed afkoelen voordat je hem opbergt. Invriezen kan ook: doe de gekookte venkel in een luchtdicht bakje of zakje en vries in. Zo blijft hij tot 3 maanden goed. Let wel: na het ontdooien is de structuur wat zachter, dus het is dan vooral geschikt voor soepen of ovenschotels.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een teentje knoflook en wat verse tijm toe tijdens het koken voor extra aroma.
  2. Strooi na het afgieten wat rasp van een biologische sinaasappel over de venkel voor een frisse twist.
  3. Vervang het water door groente- of kippenbouillon voor meer smaak.
  4. Strooi vlak voor het serveren wat geraspte Parmezaan over de warme venkel.
  5. Serveer de venkel met een simpele saus van room, mosterd en een snufje peper.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept