Tiroler Gröstl maken, een gerecht uit Oostenrijk, en je komt het vooral tegen in de Tiroler Alpen. Oorspronkelijk werd dit gerecht klaargemaakt om restjes vlees en aardappelen op te maken, zodat er niets verloren ging. Tegenwoordig is het een populair en traditioneel gerecht, dat je vaak ziet staan op de menukaart van Oostenrijkse berghutten en gezellige dorpsrestaurants. Tiroler Gröstl bestaat uit gebakken aardappelen, stukjes rundvlees of varkensvlees, ui en spek. Vaak wordt het geserveerd met een gebakken spiegelei erbovenop, waardoor het nog lekkerder en voedzamer wordt.

Je kunt Tiroler Gröstl gerust als hoofdgerecht serveren, het liefst in een stevige pan of een grote schaal waar iedereen lekker uit kan opscheppen. Het fijne aan dit gerecht is, dat het snel klaar is, eenvoudig te maken en ideaal om te delen. Je hoeft er geen ingewikkelde kooktechnieken voor te beheersen. Bovendien smaakt dit gerecht heerlijk na een dag wandelen, fietsen of skiën, wanneer je wel wat stevigs kunt gebruiken.

In het recept staat rundvlees of varkensvlees, in principe kun je alle soorten vlees of worst gebruiken, zelfs in stukken gesneden leberkäse en in stukken gesneden frikandellen.

klein

Hoe Tiroler Gröstl maken?

Tiroler Gröstl maken doe je eenvoudig thuis. Zorg ervoor dat je vooraf de aardappelen kookt en af laat koelen, zodat je ze makkelijk in mooie plakjes of blokjes kunt snijden. Dit zorgt ervoor dat ze straks tijdens het bakken krokant worden. Het vlees mag een restje gebraden rundvlees of varkensvlees zijn, maar vers vlees gebruiken mag natuurlijk ook. Snij alles goed klein, bak het in een stevige pan goudbruin en breng het gerecht op smaak met kruiden zoals marjolein, komijn en zwarte peper. Om het helemaal af te maken, serveer je er gebakken eieren bij en bestrooi je het rijkelijk met verse peterselie.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 437 kcal

Benodigdheden

  • Grote stevige koekenpan of gietijzeren pan
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Spatel of houten lepel
  • Kleine pan voor het bakken van eieren

Ingrediënten
  

  • 600 gram gekookte aardappelen vastkokend, liefst van de vorige dag
  • 300 gram gebraden rund- of varkensvlees restjes of vers
  • 150 gram gerookt ontbijtspek in blokjes gesneden
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 4 verse eieren
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • Zwarte peper en zout naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Snij de gekookte aardappelen in plakken of grove blokjes. Snijd vervolgens het vlees in kleine stukjes. Zet alles alvast klaar naast het fornuis, zodat je straks snel kunt werken.

2. De Gröstl bakken

  • Verwarm een grote pan en voeg er boter en zonnebloemolie aan toe. Fruit hierin eerst rustig de gesneden uien en blokjes spek, totdat ze mooi goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer vijf minuten op matig vuur. Voeg daarna de stukjes vlees toe en bak het geheel nog eens vijf minuten, zodat ook het vlees een mooie bruine kleur krijgt.
  • Doe vervolgens de stukjes aardappel erbij. Laat dit alles rustig bakken op matig vuur, ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer regelmatig voorzichtig om, zodat de aardappelen aan alle kanten goudbruin en krokant worden, zonder te breken. Kruid ondertussen het geheel met marjolein, komijn, zwarte peper en zout naar smaak.

3. De eieren bakken

  • Bak ondertussen in een aparte kleine pan de eieren. Maak vier mooie spiegeleieren, en laat ze niet te lang bakken zodat de dooiers nog zacht blijven.

4. Serveren

  • Schep de Tiroler Gröstl op een grote schaal of verdeel het direct over vier diepe borden. Leg op elke portie een gebakken ei en bestrooi het gerecht royaal met fijngehakte peterselie. Serveer direct, het liefst nog goed warm.
Trefwoord Tiroler Gröstl maken

Hoelang is Tiroler Gröstle houdbaar?

Tiroler Gröstl is in de koelkast goed houdbaar gedurende maximaal 2 dagen. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen voordat je het afgedekt in de koelkast zet. Wil je het gerecht invriezen, dan kan dit ook prima. In de vriezer blijft het ongeveer 2 maanden goed. Bewaar het bij voorkeur in een goed afgesloten bakje. Laat het rustig ontdooien en warm het op laag vuur of in de oven weer op, zodat het gerecht zijn smaak en structuur behoudt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

2 Opmerkingen

  1. Ingrid Zwijntjes says:

    5 sterren
    Ik lees in het recept dat dit het traditionele Tiroolse recept is, zoals dat vaak op de almen geserveerd wordt. Ik heb dit recept dus zonet gemaakt, en dit is inderdaad de juiste smaak, net als tijdens de wintersport (of zomervanakantie) in Tirol.

    Bedankt, ik was al heel lang op zoek naar het juiste recept.

    1. Fijn dat je het lekker vond, dit is inderdaad zoals wij (wij wonen in Tirol) het altijd maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept