Teff koken is iets wat veel mensen nog nooit hebben gedaan, maar het is eigenlijk verrassend eenvoudig. Dit oergraan uit Ethiopië is klein van formaat, maar rijk aan smaak en voedingsstoffen. Als je het op de juiste manier klaarmaakt, krijg je een smeuïge, bijna nootachtige korrel die je perfect kunt gebruiken als bijgerecht, in een salade of als basis voor een stevige maaltijd. Het vraagt om wat aandacht tijdens het koken, maar daar krijg je ook een eerlijke en voedzame schotel voor terug.
In dit recept leer je hoe je teff kookt voor 4 personen. We doen het gewoon in een gewone pan op het fornuis, zoals het hoort. Geen gedoe met ingewikkelde toestellen, gewoon water, teff en een beetje geduld. Het resultaat is een zachte korrel die een beetje doet denken aan polenta of couscous, maar met een eigen karakter. Daarna geef ik je nog wat extra ideeën hoe je het naar jouw smaak kunt aanpassen.

Hoelang teff koken?
Benodigdheden
- Kookpan met deksel
- Houten lepel of spatel
- Vergiet (indien je het wilt spoelen)
- Maatbeker
Ingrediënten
- 300 gram teff hele korrels, dus geen teffmeel
- 900 milliliter water
- Snufje zout
- Eventueel: een eetlepel olijfolie of boter voor extra smeuïgheid
Stapsgewijze handleiding
1. Spoelen
- Spoel de teff eventueel kort onder koud water. Dit hoeft niet per se, maar sommige mensen vinden het lekkerder als het eerst gespoeld is.
2. Koken
- Breng 900 milliliter water aan de kook in een pan. Voeg direct een snufje zout toe en roer even door.
- Doe de 300 gram teff bij het kokende water. Roer goed zodat alle korrels nat zijn en niets aan de bodem blijft plakken.
- Zet het vuur laag zodra het weer kookt. Doe het deksel op de pan en laat het zachtjes koken. Roer elke 5 minuten om aankoeken te voorkomen.
- Na ongeveer 15 tot 20 minuten zal vrijwel al het water opgenomen zijn. Zet het vuur uit en laat de teff nog 5 minuten met de deksel erop staan. Hierdoor wordt het nog wat zachter.
- Maak de teff los met een houten lepel. Je kunt er nu eventueel een lepel olijfolie of wat boter doorheen roeren voor extra smeuïgheid.
- Je hebt nu een lekkere, warme pan vol voedzame teff klaarstaan. Ideaal als bijgerecht of basis voor een maaltijd.
Anders bereiden
- Grill
Je kunt gekookte teff in een platte schaal laten opstijven, in blokjes snijden en grillen. Zo krijg je knapperige teffkoekjes. - Barbecue
Werkt hetzelfde als op de grill. Gebruik een grillplaat of een bakpapiertje om teffkoekjes te bakken. - Airfryer
Lepel kleine hoopjes van opgesteven teff op een bakpapiertje en bak ze 10 minuten op 180 graden tot ze krokant zijn. - Magnetron
Teff zelf kun je niet rauw garen in de magnetron, maar je kunt restjes wel perfect opwarmen. Zet het 2 minuten op 600 watt met een beetje water erover. - Friteuse
Als je de opgesteven teff in blokjes snijdt, kun je ze voorzichtig frituren tot krokante hapjes.
Hoe lang is gekookte teff houdbaar?
Gekookte teff blijft in de koelkast zo’n 3 dagen goed als je het in een afgesloten bakje bewaart. Zorg ervoor dat het goed is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet. Invriezen kan ook. Dan is het tot 3 maanden houdbaar. Laat het na het ontdooien wel even opwarmen of opnieuw doorwarmen in de pan met een klein scheutje water of olie.
Vijf variaties en aanpassingen
Teff burgers
Laat de gekookte teff afkoelen, meng met ei en paneermeel en vorm er burgers van. Even bakken in de pan en klaar.
Teff met groenten
Roer er na het koken gebakken ui, paprika en courgette door voor een snelle maaltijd.
Teff met kruiden
Meng door de warme teff verse peterselie, dille of munt voor een frisse smaak.
Teff als ontbijt
Maak het iets romiger met melk in plaats van water en serveer met honing, noten en rozijnen.
Pittige teff
Voeg tijdens het koken een theelepel kerriepoeder of komijn toe voor een oosterse toets.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.