Stamppot boerenkool opwarmen, de stamppot is de volgende dag vaak nóg lekkerder. De smaken zijn goed ingetrokken, en met de juiste manier van opwarmen wordt het weer heerlijk smeuïg. De beste methode om stamppot boerenkool op te warmen is in een koekenpan. Dit geeft niet alleen een gelijkmatige verhitting, maar zorgt er ook voor dat het vocht goed verdampt, waardoor de stamppot niet te nat wordt. Ook kan er een lekker licht korstje ontstaan, wat voor extra smaak zorgt.

Om stamppot boerenkool op te warmen in een koekenpan, heb je weinig nodig. Een klontje boter of een scheutje olie helpt om de stamppot niet uit te laten drogen en voorkomt dat hij aan de pan blijft plakken. Het is belangrijk om de stamppot op middelhoog vuur rustig te verwarmen en af en toe om te scheppen. Zo blijft de textuur goed en verbrandt het niet. Met een paar extra toevoegingen kun je het gerecht zelfs nog iets aanpassen naar je eigen smaak.

klein

Hoe stamppot boerenkool opwarmen?

De beste manier voor stamppot boerenkool opwarmen, is afhankelijk van de hoeveelheid en je voorkeur voor textuur. In een koekenpan krijg je een volle, warme stamppot met een beetje krokante stukjes. Dit duurt iets langer dan bijvoorbeeld de magnetron, maar het resultaat is vaak beter. Hier lees je hoe je de stamppot opwarmt in een koekenpan en welke andere methoden je kunt gebruiken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 Portie
calorieën 142 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Eventueel een scheutje melk voor extra smeuïgheid
  • Spatel om te roeren

Ingrediënten
  

  • Stamppot boerenkool zelfgemaakt of restjes
  • Klontje boter of scheutje olie

Stapsgewijze handleiding
 

1. Pan verwarmen en opwarmen

  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze even warm worden.
  • Voeg een klontje boter of een scheutje olie toe en laat dit smelten.
  • Doe de stamppot boerenkool in de pan en druk deze een beetje plat zodat hij gelijkmatig opwarmt.
  • Verwarm de stamppot ongeveer 5 tot 10 minuten. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.
  • Wil je een krokant laagje? Laat dan de stamppot even met rust en keer het pas na een paar minuten om.
  • Proef of de stamppot goed warm is en voeg eventueel een klein scheutje melk of een klontje boter toe voor extra smeuïgheid.
Trefwoord Stamppot boerenkool opwarmen

Anders opwarmen

Opwarmen in de airfryer

Doe de stamppot in een ovenschaal of een stuk bakpapier en verwarm op 160 graden Celsius gedurende 8 tot 10 minuten. Af en toe even doorroeren zorgt voor een gelijkmatige verwarming.

Opwarmen in de magnetron

Doe de stamppot in een magnetronbestendige schaal, dek af met een deksel of magnetronfolie en verwarm op 600 watt in intervallen van 1 minuut. Tussendoor even roeren zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Opwarmen in de oven

Verwarm de stamppot in een ovenschaal op 180 graden Celsius gedurende 20 minuten. Dek eventueel af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.

Ingevroren stamppot boerenkool opwarmen

Ingevroren stamppot boerenkool kan het beste langzaam ontdooien in de koelkast. Dit duurt ongeveer een nacht. Daarna kun je hem opwarmen op een van de bovengenoemde manieren. Heb je haast? Dan kun je de stamppot direct in de pan opwarmen op laag vuur met een scheutje melk of water. In de magnetron kan het ook, maar zorg er dan voor dat je het in kleine stappen verwarmt en regelmatig doorroert.

Hoe lang is stamppot boerenkool houdbaar?

Stamppot boerenkool blijft in de koelkast ongeveer 2 dagen goed als deze goed is afgedekt. In een afgesloten bak of met vershoudfolie blijft de stamppot vers en droogt hij niet uit. Wil je het langer bewaren? Dan kun je de stamppot invriezen.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Bak eerst wat spekjes in de pan en voeg daarna de stamppot toe voor extra smaak.
  2. Roer een handje geraspte kaas door de stamppot of strooi wat kaas erop en laat het smelten.
  3. Voeg op het einde nog een klontje boter toe voor een romigere textuur.
  4. Serveer met een gebakken of gekookt eitje voor een voedzame twist.
  5. Roer een lepel grove mosterd door de stamppot voor een pittige smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept