Spruitjes koken is een eenvoudige en smakelijke manier om deze kleine kooltjes op tafel te zetten. Ze hebben een licht nootachtige en milde koolsmaak, en als je ze goed bereidt, blijven ze lekker stevig met een zachte bite. Veel mensen hebben minder goede herinneringen aan spruitjes uit hun jeugd, maar dat komt vaak omdat ze te lang gekookt werden. Met de juiste kooktijd en een beetje aandacht kun je heerlijke spruitjes serveren die zelfs de grootste twijfelaars overtuigen.

Spruitjes passen goed bij veel gerechten, van een stevige Hollandse pot tot verfijnde combinaties met spek, noten of kaas. Het koken zelf is niet moeilijk, maar een paar stappen zorgen ervoor dat ze echt lekker worden. In dit recept leer je hoe je spruitjes perfect kookt en geven we ook een paar variaties om het naar je eigen smaak aan te passen.

klein

Hoelang spruitjes koken?

Spruitjes koken heeft een kooktijd van ongeveer 6 tot 8 minuten in kokend water. De exacte tijd hangt af van de grootte van de spruitjes en hoe stevig je ze wilt hebben. Voor een zachtere textuur kun je ze iets langer koken, maar pas op dat ze niet papperig worden. Test na 6 minuten door er met een vork in te prikken. Zijn ze net gaar maar nog stevig? Dan zijn ze perfect.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 37 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Scherp mesje
  • Vergiet
  • Eventueel schuimspaan

Ingrediënten
  

  • 800 gram spruitjes
  • 1 theelepel zout voor in het kookwater
  • Water voldoende om de spruitjes onder te zetten

Stapsgewijze handleiding
 

1. Spruitjes schoonmaken

  • Snijd de onderkant van de spruitjes een klein stukje af en verwijder eventueel losse of gele blaadjes. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water.

2. Koken

  • Zet een pan met ruim water op het vuur en voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en laat ze 6 tot 8 minuten koken op een middelhoog vuur.
  • Prik na 6 minuten met een vork in een spruitje. Als de vork er makkelijk in gaat, zijn ze gaar. Liever iets steviger? Giet ze dan direct af. Wil je ze zachter? Laat ze dan nog 1 tot 2 minuten doorkoken.
  • Giet de spruitjes af in een vergiet en schud ze even om. Wil je extra heldere, frisse groene spruitjes? Spoel ze dan kort af met koud water. Serveer direct, eventueel met een klontje boter, wat peper en nootmuskaat.
Trefwoord Spruitjes koken

Anders bereiden

  • Grill
    Kook de spruitjes 4 minuten voor, snijd ze doormidden en grill ze op een hete grillplaat met wat olie en peper.
  • Barbecue
    Rijg de gehalveerde spruitjes aan een spies en rooster ze boven een matig vuur tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Airfryer
    Meng de spruitjes met een beetje olie en bak ze 12 minuten op 180 graden Celsius, halverwege even omschudden.
  • Magnetron
    Doe de spruitjes in een magnetronbestendige schaal met een beetje water, dek af en stoom ze 5 minuten op 800 watt.
  • Friteuse
    Snij de spruitjes in dunne plakjes, frituur ze op 180 graden Celsius tot ze knapperig zijn en bestrooi met zout.

Hoelang zijn gekookte spruitjes houdbaar?

Gekookte spruitjes blijven in de koelkast ongeveer 2 dagen goed. Bewaar ze in een afgesloten bakje. Opwarmen kan in de magnetron of door ze kort op te bakken in een pan. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed, maar de textuur kan wat veranderen. Verse, ongekookte spruitjes blijven in de koelkast ongeveer een week goed.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Bak na het koken wat spekjes en een fijngesneden ui in een pan en schep de gekookte spruitjes erdoorheen.
  2. Maak een simpele saus van room en een eetlepel grove mosterd en meng die door de warme spruitjes.
  3. Bak de gekookte spruitjes kort in boter met een theelepel honing voor een licht zoete twist.
  4. Bestrooi de warme spruitjes met geraspte oude kaas of verkruimelde feta voor extra smaak.
  5. Roerbak ze na het koken met knoflook, chilipeper en een scheutje sojasaus.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept