Spareribs opwarmen in de oven is misschien wel de lekkerste manier om ze opnieuw warm te maken. Je krijgt die zachte structuur en volle smaak weer helemaal terug, zonder dat ze uitdrogen of taai worden. Vaak hoor je dat opwarmen nooit zo goed smaakt als vers, maar als je het op de juiste manier doet, kun je echt weer genieten van je spareribs alsof ze net van de barbecue komen. Het vraagt geen moeilijke trucjes, maar vooral even geduld en een beetje liefde voor het vlees.

Met een gewone oven kun je spareribs op een rustige en gelijkmatige manier verwarmen. De kunst is om te zorgen dat het vlees van binnen warm wordt, terwijl de buitenkant niet te hard gaat en zijn sappigheid behoudt. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je dat het beste kunt aanpakken. Of je nu spareribs over hebt van de vorige dag of een portie uit de vriezer hebt gehaald, deze methode werkt altijd.

klein

Hoe spareribs opwarmen?

Spareribs opwarmen doe je het beste door ze even te laten op temperatuur komen buiten de koelkast, voordat je ze de oven in schuift.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 38 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 1 Portie
calorieën 200 kcal

Benodigdheden

  • Aluminiumfolie
  • Bakplaat of ovenschaal
  • Keukenkwastje (optioneel, voor de saus)
  • Oven voorverwarmd op 150 graden Celsius

Ingrediënten
  

  • 1 portie spareribs ongeveer 500 tot 700 gram per persoon
  • 2 eetlepels barbecuesaus optioneel, voor aflakken

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Haal de spareribs dus ruim van tevoren uit de koeling. Door het vlees niet ijskoud in de oven te zetten, warmt het gelijkmatiger op en blijft het lekker sappig.

2. Opwarmen

  • Wikkel de spareribs vervolgens in aluminiumfolie, zodat het vocht niet kan ontsnappen. Zo blijft het vlees zacht en voorkom je dat de buitenkant uitdroogt.
  • Leg de ingepakte spareribs in een voorverwarmde oven op 150 graden Celsius. Na ongeveer 25 tot 30 minuten zijn ze van binnen goed warm. Wil je nog wat extra smaak?
  • Haal de laatste 5 minuten de folie eraf en bestrijk de spareribs met een beetje barbecuesaus. Zo karamelliseren ze licht en krijgen ze net dat beetje extra.
Trefwoord Spareribs opwarmen

Anders opwarmen

In een airfryer

Verwarm de airfryer voor op 160 graden Celsius. Leg de spareribs in het mandje en verwarm ze 8 tot 10 minuten. Draai ze halverwege even om. Spareribs uit de airfryer worden iets krokanter aan de buitenkant.

In een koekenpan

Verhit een koekenpan op laag vuur. Leg de spareribs in de pan met een klein scheutje water of bouillon en dek ze af met een deksel. Laat ze 10 tot 15 minuten rustig opwarmen. Af en toe keren en eventueel aflakken met saus.

In een magnetron

Niet ideaal, maar het kan. Leg de spareribs op een bord en dek ze af met magnetronfolie of een omgekeerd bord. Verwarm ze op 600 watt gedurende 5 tot 7 minuten. Controleer of ze goed warm zijn en laat ze eventueel nog even doorgaren.

Ingevroren spareribs opwarmen

Ingevroren spareribs opwarmen vraagt net iets meer aandacht dan wanneer ze alleen gekoeld zijn. Het is belangrijk om het vlees rustig te laten ontdooien voordat je het gaat opwarmen. Zo voorkom je dat de buitenkant al warm is, terwijl de binnenkant nog koud is. Haal de spareribs een dag van tevoren uit de vriezer en laat ze in de koelkast langzaam ontdooien. Op die manier blijft de structuur van het vlees het beste behouden.

Heb je de spareribs ontdooid? Dan kun je ze verder opwarmen zoals hierboven beschreven. Wikkel ze in aluminiumfolie en verwarm ze in een voorverwarmde oven op 150 graden Celsius gedurende 25 tot 30 minuten. Controleer na die tijd of ze goed warm zijn van binnen. Wil je ze nog iets krokanter en wat extra smaak? Bestrijk ze dan de laatste 5 minuten met barbecuesaus en zet ze zonder folie terug in de oven.

Heb je haast en moet je de spareribs direct uit de vriezer opwarmen? Dat kan, maar het resultaat is minder mooi. In dat geval kun je ze op een lagere temperatuur (rond de 120 graden Celsius) in de oven zetten en rekenen op een langere opwarmtijd, vaak tussen de 45 en 60 minuten. Zorg er vooral voor dat je ze goed inpakt met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Liever niet? Dan is het echt beter om eerst rustig te ontdooien. Zo blijven ze lekker sappig en vol van smaak.

Hoelang zijn spareribs houdbaar?

Spareribs die je hebt klaargemaakt of gekocht en gekoeld hebt bewaard, kun je in de koelkast maximaal 3 dagen goed houden. Zorg wel dat ze goed verpakt zijn, liefst luchtdicht. In de diepvries kun je spareribs tot 3 maanden bewaren. Laat ze rustig ontdooien in de koelkast voordat je ze weer opwarmt. Vermijd het om spareribs die al een keer opgewarmd zijn nogmaals in te vriezen of opnieuw op te warmen, want dan gaat de kwaliteit echt achteruit.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Bestrooi de spareribs voor het opwarmen met een zelfgemaakte kruidenrub van paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en bruine suiker.
  2. Voeg een klein scheutje appelcider of appelsap toe onder de folie voor extra sappigheid en een lichte zoete smaak.
  3. Meng honing en mosterd en bestrijk de spareribs de laatste 5 minuten van het opwarmen.
  4. Gebruik een pittige barbecuesaus of voeg een beetje chilivlokken toe aan je saus voor meer pit.
  5. Zet de spareribs na het opwarmen nog even kort onder de grill of op een barbecue voor een krokant korstje en extra rooksmaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept