Snijbiet koken, zo’n groente waar veel mensen te weinig mee doen, terwijl het zó veelzijdig is. Het blad lijkt een beetje op spinazie, maar de smaak is voller en iets kruidiger. De stengels hebben wat meer beet en geven je gerecht een stevige structuur. Perfect voor een doordeweekse maaltijd, snel klaar en vol smaak. Je kunt snijbiet het hele jaar door krijgen, maar vooral in het voorjaar en najaar is het volop te koop bij boerenmarkten of uit eigen tuin.
In dit recept koken we snijbiet voor vier personen. Ideaal als bijgerecht bij aardappelen en een stukje vis of vlees, maar ook heel lekker door de pasta of als vulling in een hartige taart. Het koken zelf is simpel, maar het loont om er nét wat meer aandacht aan te geven. Een goede voorbereiding en een korte kooktijd maken het verschil tussen een flauwe hap en een heerlijk, zacht kruidige groente die echt iets toevoegt aan je bord.

Hoelang snijbiet koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Vergiet
- Snijplank
- Koksmes
- Eventueel een koekenpan als je het wilt opbakken
Ingrediënten
- 600 gram verse snijbiet
- Water om te koken
- 1 theelepel zout
- Eventueel een klontje roomboter of een eetlepel olijfolie
- Optioneel: 1 teentje knoflook of een halve ui
Stapsgewijze handleiding
1. Snijbiet schoonmaken
- Begin met het goed wassen van de snijbiet. De bladeren kunnen wat zand vasthouden, dus spoel ze grondig onder koud stromend water. Snijd vervolgens de dikke stelen los van het blad. Snij de stelen in stukjes van ongeveer één centimeter. Snij het blad grof.
2. Koken in ruim water
- Breng een grote pan water aan de kook met een snufje zout. Doe eerst de stelen in het kokende water en laat ze twee minuten koken. Voeg daarna het blad toe en kook alles nog eens drie minuten. In totaal staan de stelen dus vijf minuten op, het blad drie minuten. Zo blijft alles mooi van structuur en zacht van smaak.
- Giet de snijbiet af in een vergiet en laat het kort uitlekken. Je kunt eventueel een klein klontje boter of een scheutje olijfolie toevoegen voor wat extra smaak. Ook lekker: bak de uitgelekte snijbiet kort op in een koekenpan met wat knoflook of ui.
Anders bereiden
- Grill
- Snij de stengels in dunne repen, besprenkel met olie en grill ze 6 tot 8 minuten tot ze zacht zijn. Het blad kun je op een aluminium bakje leggen en 2 tot 3 minuten grillen.
- Barbecue
- Wikkel de stengels en bladeren in aluminiumfolie met wat olie en leg het pakketje 10 minuten op een matig heet rooster.
- Airfryer
- Meng snijbiet met een klein beetje olie, doe in een bakvorm geschikt voor de airfryer en laat het 6 minuten garen op 180 graden.
- Magnetron
- Doe de gesneden snijbiet met een eetlepel water in een magnetronbestendige schaal. Dek af en verwarm 3 tot 4 minuten op 800 watt.
- Friteuse
- Niet aan te raden voor bladgroenten als snijbiet. De bladeren worden snel donker en verliezen smaak. Eventueel kun je alleen de stengels kort frituren (2 minuten op 170 graden) als chipsachtig bijgerecht.
Hoelang is gekookte snijbiet houdbaar?
Vers gekookte snijbiet kun je in een goed afgesloten bakje in de koelkast ongeveer twee dagen bewaren. Laat het eerst helemaal afkoelen voor je het in de koelkast zet. Invriezen kan ook: laat de snijbiet na het koken helemaal afkoelen, doe het in diepvrieszakjes of bakjes, en vries het zo snel mogelijk in. In de diepvries blijft het zo’n drie maanden goed. Na ontdooien kun je het het beste even opbakken in een koekenpan.
Vijf variaties op dit recept
- Voeg wat vers citroensap en een fijngesneden teentje knoflook toe tijdens het opbakken. Frisser kan bijna niet.
- Meng de warme gekookte snijbiet met een flinke eetlepel roomkaas voor een zachte, romige versie.
- Roer er wat gedroogde oregano en geraspte Parmezaanse kaas doorheen, lekker bij pasta of lasagne.
- Voeg een snufje chilivlokken toe bij het koken of opbakken voor een iets scherpere bite.
- Bak wat spek uit en roer het door de gekookte snijbiet. Heerlijk hartig en stevig.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.