Rigatoni koken is eenvoudig en heerlijk. Deze buisvormige pastasoort heeft een grove structuur, waardoor saus er goed aan blijft hangen. Met de juiste kooktechniek zorg je ervoor dat de rigatoni stevig blijft, maar toch gaar en vol van smaak is. Of je nu een klassieke pastaschotel maakt of de rigatoni later nog wilt bakken, het begint allemaal met goed koken.

Het geheim zit in ruim water en goed zout. Gebruik een grote pan, zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Het water moet flink koken voordat je de rigatoni toevoegt. Tijdens het koken is roeren belangrijk, zodat de pasta gelijkmatig gaar wordt. Zodra de rigatoni beetgaar is, giet je hem af en voeg je eventueel een scheutje olijfolie toe om kleven te voorkomen.

klein

Hoelang rigatoni koken?

De kookduur bij rigatoni koken hangt af van de dikte en het merk. Meestal ligt de kooktijd tussen de 10 en 14 minuten. Voor een al dente resultaat kook je de pasta iets korter, ongeveer 10 tot 11 minuten. Wil je zachtere pasta, houd dan 13 tot 14 minuten aan. Proef altijd even voordat je afgiet, want smaken verschillen en sommige gerechten vragen om een steviger of zachter resultaat.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 358 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Vergiet
  • Pollepel

Ingrediënten
  

  • 400 gram rigatoni
  • 4 liter water
  • 1 eetlepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Water aan de kook brengen

  • Vul een ruime pan met 4 liter water en breng het aan de kook op hoog vuur. Zodra het water flink borrelt, voeg je het zout toe. Dit geeft de pasta meer smaak.

2. Rigatoni toevoegen en koken

  • Doe de rigatoni in de pan en roer direct goed door met een pollepel om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
  • Laat de pasta koken volgens de aangegeven tijd op de verpakking, meestal 10 tot 14 minuten. Roer af en toe om te zorgen dat alle rigatoni gelijkmatig gaar wordt.
  • Proef na 10 minuten of de rigatoni beetgaar is. Als de pasta de juiste stevigheid heeft, giet je hem af in een vergiet. Wil je zachtere rigatoni, laat hem dan een minuut of twee langer koken.

3. Serveren of verder verwerken

  • Als je de pasta direct serveert, kun je hem mengen met saus of een scheutje olijfolie toevoegen om plakken te voorkomen. Wil je de rigatoni later bakken of verwerken in een ovenschotel, spoel hem dan kort af met koud water om het kookproces te stoppen.
Trefwoord Rigatoni koken

Anders bereiden

  • Grill
    Kook de rigatoni eerst kort (ongeveer 8 minuten) en rijg ze vervolgens aan een spies. Grill ze kort met wat olijfolie en kruiden.
  • Barbecue
    Meng gekookte rigatoni met kaas en kruiden, verpak in aluminiumfolie en leg 10 minuten op de barbecue.
  • Airfryer
    Kook de rigatoni halfgaar, meng met olie en kruiden en bak 8 minuten op 180 graden tot knapperig.
  • Magnetron
    Doe ongekookte rigatoni in een magnetronbestendige schaal met water en een snufje zout. Verwarm op vol vermogen in intervallen van 3 minuten tot gaar.
  • Friteuse
    Kook de rigatoni, laat goed drogen en frituur 2 tot 3 minuten op 180 graden voor een krokant resultaat.

Hoelang is gekookte rigatoni houdbaar?

Gekookte rigatoni blijft in de koelkast ongeveer 3 dagen goed als je hem in een afgesloten bakje bewaart. Wil je hem langer bewaren? Dan kun je de pasta invriezen. In de vriezer blijft rigatoni tot 2 maanden houdbaar. Laat hem na het ontdooien kort opwarmen in een pan met een beetje water of saus, zodat hij weer lekker smeuïg wordt.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een laurierblad of een takje tijm toe aan het kokende water voor extra smaak.
  2. Gebruik groente- of kippenbouillon in plaats van water voor een diepere smaak.
  3. Haal de rigatoni iets eerder uit het water en laat hem verder garen in de saus.
  4. Voeg een klontje boter toe na het afgieten voor een romigere textuur.
  5. Doe een geplette knoflookteen en een snufje chilipeper in het water voor een subtiele kick.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept