Kipdij bakken is een van die simpele dingen die je keuken meteen vult met de geur van huiselijkheid. Kipdij is sappiger dan kipfilet door het iets vettere vlees, en dat maakt het extra smaakvol. Ideaal voor wie houdt van een mals stukje kip met een krokant korstje. Of je het nu combineert met gebakken aardappels, een frisse salade of gewoon op een broodje, het resultaat stelt nooit teleur. Zeker als je de tijd neemt om het goed te bakken in een gewone koekenpan.
In dit recept leer ik je stap voor stap hoe je kipdij bakt voor vier personen. We doen het gewoon lekker in de pan, zonder poespas, maar wel met aandacht. We gaan niet overhaasten, want dat is bij kip het geheim. Rustig bakken, goed kruiden en vooral zorgen dat de kipdij van binnen gaar en van buiten goudbruin en krokant wordt. Zo simpel kan lekker eten zijn.

Hoelang kipdij bakken?
Benodigdheden
- Grote koekenpan met dikke bodem
- Houten spatel of vleestang
- Keukenpapier
- Kernthermometer (optioneel)
- Bord en aluminiumfolie om te laten rusten
Ingrediënten
- 600 tot 700 gram kipdijfilets zonder bot en vel
- 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder zoet of gerookt
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Optioneel: 1 theelepel tijm of rozemarijn
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
- Haal de kipdijen ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Dit voorkomt dat de kip gaat koken in plaats van bakken.
- Strooi het zout, de peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en eventueel de tijm of rozemarijn over de kipdijen. Wrijf de kruiden goed in aan beide kanten. Zet ondertussen de koekenpan op middelhoog vuur en doe er de olie in. Laat de olie goed heet worden, maar niet roken.
2. Bakken
- Leg de kipdijen in de pan. Let op dat je niet teveel kip tegelijk in de pan legt, anders koelt de pan te snel af. Bak de kipdijen eerst 5 tot 6 minuten aan de ene kant zonder te bewegen. Zo krijgt de kip een mooie korst. Draai ze daarna om en bak de andere kant ook 5 tot 6 minuten. Verlaag het vuur iets en bak ze daarna nog 10 tot 12 minuten rustig verder, terwijl je ze af en toe keert. Zo garen ze langzaam door tot in de kern.
- Haal de kipdijen uit de pan en laat ze even rusten onder aluminiumfolie. Zo blijven ze sappig. Snijd de kip eventueel in plakjes of serveer ze in z’n geheel. Heerlijk met wat aardappels, rijst of gewoon een salade.
Anders bereiden
- Grill
Kipdijen grillen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de hitte van de grill. Regelmatig draaien is belangrijk. - Barbecue
Op de barbecue krijgen kipdijen een lekker rooksmaakje. Reken op ongeveer 20 minuten boven een matig vuur, regelmatig keren. - Airfryer
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Bak de kipdijen in 18 tot 20 minuten gaar. Halverwege even omdraaien. - Magnetron
Niet aanbevolen. De kip wordt snel droog en mist het krokante korstje. - Friteuse
Kipdijen frituren kan als je ze eerst paneert. Bak ze op 170 graden Celsius in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar en goudbruin.
Hoelang is kipdij houdbaar?
Gegaarde kipdij kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. Dek ze goed af of bewaar ze in een afgesloten bakje. In de vriezer kun je gebakken kipdij tot 3 maanden goed houden. Verpak ze luchtdicht om uitdroging te voorkomen. Ontdooi langzaam in de koelkast voordat je ze weer opwarmt.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg aan het kruidenmengsel wat citroenrasp of een kneepje citroensap toe voor een frisse smaak.
- Marineer de kipdijen een paar uur van tevoren in yoghurt met knoflook en specerijen voor extra malsheid.
- Maak een pittige variant door cayennepeper of chilipoeder toe te voegen.
- Gebruik verse kruiden zoals peterselie, koriander of basilicum om na het bakken over de kip te strooien.
- Serveer de kip met een sausje, bijvoorbeeld knoflooksaus, mosterdsaus of een simpele jus uit de pan.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.