Kaiserschmarrn maken is iets wat eigenlijk altijd lukt, zolang je het met aandacht en een beetje gevoel voor beslag doet. Het is een gerecht waar veel mensen warme herinneringen aan hebben. In Oostenrijk staat het op bijna elke berghut op de kaart, vaak geserveerd met poedersuiker en appelmoes of een compote van pruimen. Het is luchtig, licht krokant aan de randjes en zacht vanbinnen. Kaiserschmarrn is eigenlijk een soort dikke pannenkoek die uit elkaar wordt gescheurd in grove stukken, maar het smaakt totaal anders dan een gewone pannenkoek.
Voor vier personen is dit een ideale lekkernij voor als je iets zoets als lunch of nagerecht wilt serveren. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Het gaat vooral om het luchtige beslag, het rustig bakken en het op het juiste moment scheuren. Serveer het warm, met een beetje poedersuiker erover en iets erbij wat fris en fruitig is.
Of je het nu maakt na een wandeling, op een regenachtige zondagmiddag of als afsluiter van een gezellig etentje – Kaiserschmarrn is het soort gerecht dat je met een glimlach opdient. Het vraagt niet veel tijd, maar wel een beetje liefde voor koken. En eerlijk is eerlijk: wie het eenmaal zelf heeft gemaakt, begrijpt meteen waarom dit gerecht zo geliefd is.

Hoe Kaiserschmarrn maken?
Benodigdheden
- Twee mengkommen
- Garde of handmixer
- Houten lepel of spatel
- Grote koekenpan met dikke bodem
- Keukenweegschaal
- Zeef (optioneel voor de bloem)
- Twee vorken om te scheuren
- Zeefje voor de poedersuiker
Ingrediënten
- 4 eieren
- 250 milliliter melk
- 150 gram bloem type 405 of gewone tarwebloem
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 40 gram rozijnen optioneel geweld in een beetje rum of warm water
- 30 gram boter om in te bakken
- Poedersuiker om te bestrooien
Stapsgewijze handleiding
Eieren scheiden en beslag maken
- Breek de eieren en scheid het eiwit van de dooiers. Doe de dooiers in een grote kom en klop deze los met de suiker en vanillesuiker. Voeg langzaam de melk toe en meng tot alles glad is. Zeef de bloem erover en roer tot je een dik maar glad beslag hebt.
2. Eiwitten stijf kloppen
- Doe de eiwitten in een aparte kom, voeg een snufje zout toe en klop ze stijf met een mixer of garde. Het moet zo stijf zijn dat je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eruit valt.
3. Eiwitten luchtig erdoor spatelen
- Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Neem de tijd en gebruik een op- en neergaande beweging, zodat je het luchtige niet kapot roert.
4. Bakken en scheuren
- Verhit de boter in een grote koekenpan. Giet het beslag in de pan en bak het op middelhoog vuur. Strooi de rozijnen erover zodra de onderkant begint te kleuren. Laat het geheel 3 tot 4 minuten bakken tot de onderkant goudbruin is.
5. Omdraaien en scheuren
- Draai het geheel om met behulp van een spatel of snij het doormidden om het per helft om te draaien. Laat ook de andere kant een paar minuten bakken. Scheur vervolgens de hele pannenkoek met twee vorken of spatels in grove stukken en laat deze nog even rondom bruinen.
6. Serveren
- Schep de Kaiserschmarrn op borden, bestrooi met poedersuiker en serveer direct, eventueel met appelmoes of fruitcompote naar keuze.
Hoe lang is Kaiserschmarrn houdbaar?
In de koelkast
Kaiserschmarrn blijft in de koelkast nog één dag goed, mits je het luchtdicht verpakt. Je kunt het later opwarmen in een koekenpan of in de oven. Voeg eventueel een klein beetje boter toe bij het opwarmen, zodat het niet uitdroogt.
In de vriezer
Je kunt Kaiserschmarrn ook invriezen, al is het vers toch het lekkerst. In een goed afgesloten diepvriesdoos of vacuümverpakt blijft het tot drie maanden houdbaar. Ontdooien doe je het beste een nachtje in de koelkast, daarna opwarmen in de oven op 160 graden Celsius of in de pan met een klein klontje boter.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.