Grootmoeders appeltaart maken is iets waar veel herinneringen aan kleven. De geur die uit de oven komt, het warme gevoel van thuis, en het samen genieten van een stukje met een flinke dot slagroom, het is meer dan een simpel nagerecht. Deze klassieker is al generaties lang geliefd en wordt vaak met liefde doorgegeven van moeder op dochter, of van oma op kleinkind. Het is een taart die uitnodigt tot samen zijn, waar verhalen bij verteld worden en waar je de tijd even vergeet.
Voor 8 tot 10 personen maak je een flinke taart waar iedereen van mee kan genieten. Deze versie is gebaseerd op het traditionele recept dat je vroeger bij oma op tafel zag staan, met een dikke, kruimelige korst, zachte appelvulling met kaneel, en een raster van deeg bovenop. Je hebt er even werk aan, maar dat hoort er ook een beetje bij. Het is een rustig werkje waar je vanzelf van tot rust komt, met het vooruitzicht op een heerlijk eindresultaat.
Of je haar nu serveert op een verjaardag, een zondagmiddag bij de koffie, of gewoon omdat je zin hebt in iets echts, grootmoeders appeltaart stelt nooit teleur.

Hoe Grootmoeders appeltaart maken?
Benodigdheden
- Oven (voorverwarmen op 170 graden Celsius, boven- en onderwarmte)
- Taartrooster of ovenrooster
- Bakpapier
- Kwastje om eistrijksel aan te brengen
- Springvorm van 24 tot 26 centimeter doorsnee
- Deegroller
- Kommen, schilmesje, snijplank
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram koude boter in blokjes
- 1 ei
- Voor de vulling
- 1,5 kilogram stevige appels bijvoorbeeld Goudreinetten of Elstar
- 75 gram rozijnen
- 50 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels paneermeel
- Verder nodig
- Boter om in te vetten
- Bloem voor het werkblad
Stapsgewijze handleiding
1. Deeg maken
- Doe de bloem, kristalsuiker, vanillesuiker, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg de blokjes koude boter toe en snijd of wrijf ze met je vingertoppen door de bloem, tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg dan het ei toe en kneed snel tot een soepel deeg. Niet te lang kneden, anders wordt het taai. Vorm er een bal van, wikkel die in huishoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
2. Appels voorbereiden
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in dunne partjes of stukjes. Meng ze in een grote kom met de rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. Zet dit even apart zodat de smaken goed kunnen intrekken.
3. Vorm bekleden
- Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in drie stukken: een groot stuk voor de bodem en randen, een klein stuk voor het raster, en een stukje voor eventuele reparaties. Rol het grootste stuk uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap en bekleed hiermee de bodem en zijkanten van de springvorm.
4. Vulling erin
- Bestrooi de deegbodem met paneermeel, zodat het vocht van de appels opgenomen wordt en de bodem niet zompig wordt. Doe dan de appelvulling erin en verdeel gelijkmatig.
5. Deeg bovenop
- Rol het resterende deeg uit en snijd er repen van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter breed. Leg deze kruislings over de appelvulling om een raster te maken. Druk de uiteinden goed vast aan de rand. Klop eventueel nog een ei los en bestrijk het deeg met een kwastje voor een mooie glans.
6. Bakken
- Zet de taart in het midden van de oven en bak haar in ongeveer 65 tot 75 minuten goudbruin en gaar. Als de bovenkant te snel bruin wordt, kun je die losjes afdekken met aluminiumfolie. Laat na het bakken minstens een uur afkoelen in de vorm voordat je haar aansnijdt.
Hoelang is Grootmoeders appeltaart houdbaar?
In de koelkast
Appeltaart blijft in de koelkast 3 tot 4 dagen goed. Dek de taart af met folie of bewaar ze in een taartdoos. Laat voor het serveren even op kamertemperatuur komen of verwarm een stukje kort in de oven.
In de vriezer
Je kunt de taart ook invriezen. Laat haar volledig afkoelen, snij eventueel in punten en verpak goed luchtdicht (bijvoorbeeld in aluminiumfolie en dan in een diepvrieszak). Zo is ze tot 3 maanden houdbaar. Ontdooi langzaam in de koelkast en warm eventueel kort op in de oven voor het serveren.