Een gekookt ei opwarmen, een handige, snelle en voedzame snack, maar als je er eentje over hebt van eerder, wil je die misschien opwarmen. Het opwarmen van een gekookt ei is niet moeilijk, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Een ei kan namelijk snel te warm worden, waardoor het rubberachtig wordt of zelfs kan barsten. In dit recept leggen we uit hoe je een gekookt ei voorzichtig kunt opwarmen in een pan met water.

Een van de veiligste manieren om een gekookt ei op te warmen is door het te verwarmen in heet water. Dit voorkomt dat het ei uitdroogt of een vreemde structuur krijgt. We gaan stap voor stap uitleggen hoe je dit doet en hoe je het beste resultaat krijgt.

klein

Hoe gekookt ei opwarmen?

Een gekookt ei opwarmen is eenvoudig als je de juiste methode gebruikt. De beste manier is om het ei langzaam te verwarmen in heet water, zodat de warmte geleidelijk binnendringt. Dit voorkomt dat het eiwit taai wordt en dat de dooier te droog wordt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 64 kcal

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Schuimspaan of lepel
  • Timer

Ingrediënten
  

  • 1 of meerdere gekookte eieren
  • 500 milliliter water of meer, afhankelijk van het aantal eieren

Stapsgewijze handleiding
 

1. Pan vullen met water en eieren

  • Vul een steelpan met water en verwarm het tot net onder het kookpunt. Het water mag heet zijn, maar niet koken.
  • Leg de gekookte eieren voorzichtig in het hete water met een schuimspaan of lepel.

2. Opwarmen

  • Laat de eieren ongeveer 3 tot 5 minuten in het water liggen. Als ze rechtstreeks uit de koelkast komen, geef ze dan iets langer de tijd.
  • Haal de eieren uit het water en dep ze droog met een doek of keukenpapier.
  • Pel het ei en controleer of het goed warm is. Zo niet, leg het nog een minuutje terug.
Trefwoord Gekookt ei opwarmen

Anders opwarmen

Opwarmen in een airfryer

Leg het gekookte ei in de airfryer en verwarm het op 120 graden Celsius gedurende 3 tot 5 minuten. Controleer of het warm genoeg is en verhoog de tijd indien nodig.

Opwarmen in een magnetron

Plaats het ei in een kommetje met warm water en verwarm het op middelhoog vermogen voor 1 minuut. Dit voorkomt dat het ei explodeert. Controleer de warmte en herhaal indien nodig.

Opwarmen in een oven

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Wikkel het ei in aluminiumfolie en leg het 10 minuten in de oven. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming.

Ingevroren gekookt ei opwarmen

Ingevroren gekookte eieren zijn minder ideaal, omdat het eiwit rubberachtig kan worden. Wil je ze toch opwarmen? Laat het ei eerst in de koelkast ontdooien. Verwarm het daarna in heet water of in de oven op 150 graden Celsius gedurende 10 minuten. Vermijd de magnetron, omdat dit het ei snel ongelijkmatig verwarmt.

Hoe lang is een gekookt ei houdbaar?

Een ongepeld gekookt ei blijft in de koelkast ongeveer 7 dagen goed. Bewaar het in een afgesloten bakje om te voorkomen dat het geuren opneemt. Een gepeld ei is korter houdbaar en moet binnen 2 dagen gegeten worden. Buiten de koelkast is een gekookt ei slechts enkele uren houdbaar.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Snij het warme ei doormidden en voeg een klontje kruidenboter toe voor extra smaak.
  2. Maak een snelle saus van mosterd en mayonaise en serveer deze bij het warme ei.
  3. Snij het ei in plakken en bak het kort in een beetje roomboter voor een knapperig randje.
  4. Snij het ei in stukjes en meng het door een salade met avocado en tomaat.
  5. Haal de dooier eruit, meng met kruiden en roomkaas, en vul het ei weer op voor een smakelijke twist.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept