Gehakt rul bakken is iets wat je misschien al vaak doet, maar toch zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten om het écht lekker te krijgen. Of je het nou gebruikt voor een pastasaus, ovenschotel of om gewoon door je nasi of wraps te mengen: goed gebakken gehakt maakt het verschil. En ja, ook bij zoiets simpels als gehakt bakken kun je nog verrassend veel fout of juist extra goed doen. Met een paar simpele handelingen zorg je ervoor dat het vlees lekker bruin wordt, sappig blijft en zijn smaak behoudt. Dit basisrecept is geschikt voor vier personen en wordt gebakken in een gewone koekenpan.

We nemen even de tijd om het rustig door te lopen. Want als je te snel werkt of de pan te vol legt, wordt het vlees grijzig en taai in plaats van mooi bruin en rul. En dat zou zonde zijn. In dit recept leer je precies hoe je dat voorkomt. Geen haast, gewoon lekker aan de slag in je eigen keuken, op een manier die altijd lukt.

klein

Hoelang gehakt rul bakken?

Gehakt rul bakken duurt gemiddeld 6 tot 8 minuten, in een koekenpan op middelhoog vuur. Maar let op: de exacte tijd hangt af van hoeveel gehakt je tegelijk bakt en hoe heet je pan is. Zorg ervoor dat het vlees overal goed bruin is en geen roze stukjes meer bevat. Als je twijfelt, neem een hapje: het moet stevig en gaar aanvoelen, zonder rauwe stukjes. Ook mag er geen vocht meer in de pan staan aan het eind.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 252 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag)
  • Houten spatel of lepel
  • Snijplank en scherp mes
  • Kom (voor het kruiden vooraf, indien gewenst)

Ingrediënten
  

  • 400 gram half-om-half gehakt rund en varken
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of boter
  • 1 kleine ui fijngesneden (optioneel)
  • 1 teentje knoflook fijngehakt (optioneel)
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Eventueel een snufje paprikapoeder of Italiaanse kruiden

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Haal het gehakt een kwartier van tevoren uit de koelkast, zodat het iets op kamertemperatuur komt. Dat voorkomt dat het gaat ‘zwemmen’ in vocht tijdens het bakken. Als je ui en knoflook gebruikt, snij deze dan eerst fijn.

2. Bakken

  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Voeg de olie of boter toe en laat deze smelten en licht bruisen, maar niet verbranden.
  • Doe het gehakt in de hete pan. Gebruik je een hele plak uit de verpakking? Breek het dan meteen een beetje los met een houten lepel of spatel. Probeer het niet in één keer om te roeren; laat het eerst 2 minuten liggen, zodat de onderkant bruin kan worden.
  • Na de eerste paar minuten begin je het gehakt langzaam los te maken. Roer en duw met je spatel zodat het steeds fijner en rul wordt. Dit is het moment waarop je ook de ui en knoflook kunt toevoegen als je die gebruikt.
  • Strooi nu wat zout, peper en eventueel kruiden naar keuze over het vlees. Proef tussendoor als je wil. Blijf het vlees roeren en omscheppen tot het mooi bruin is en geen roze plekken meer bevat. Dat duurt in totaal meestal zo’n 6 tot 8 minuten.
  • Zit er veel vocht of vet in de pan? Giet het dan voorzichtig af, of gebruik een stuk keukenpapier om het op te deppen.

3. Serveren of gebruiken

  • Het gehakt is nu klaar om direct te gebruiken in bijvoorbeeld pastasaus, rijstgerechten, wraps of ovenschotels.
Trefwoord Gehakt rul bakken

Anders bereiden

Grill
Rul bakken op een grill is lastig, maar je kunt het gehakt in een grillpan bakken als het eerst goed gekruid en stevig gevormd is, bijvoorbeeld als burger. Wel altijd doorbakken.

Barbecue
Maak kleine platte burgers of spiesjes van gekruid gehakt en grill ze indirect. Rul bakken zelf is hier lastig.

Airfryer
Meng het gehakt met kruiden en doe het los in het mandje. Zet de Airfryer op 180 graden en bak 8 tot 10 minuten. Schud halverwege even los.

Magnetron
Geen aanrader. Gehakt wordt in de magnetron snel taai en ongelijkmatig gaar. Alleen als laatste redmiddel.

Friteuse
Niet geschikt voor rul gehakt. Je kunt er wel kleine gehaktballetjes in frituren, maar rul bakken gaat niet.

Hoelang is rul gebakken gehakt houdbaar?

Laat het gehakt eerst goed afkoelen. In een afgesloten bakje in de koelkast is rul gebakken gehakt 2 dagen houdbaar. In de vriezer blijft het tot 3 maanden goed, mits luchtdicht verpakt. Zorg dat je het gehakt bij het invriezen snel afkoelt en noteer de datum op de verpakking. Ontdooien doe je idealiter in de koelkast, of op lage stand in de magnetron.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een halve theelepel chilivlokken of cayennepeper toe.
  2. Meng het gehakt vooraf met een theelepel komijn, koriander en paprikapoeder voor een Mexicaanse twist.
  3. Bak eerst wat fijngesneden wortel, bleekselderij en paprika mee voor extra smaak en voeding.
  4. Voeg een scheutje water of bouillon toe tijdens het bakken voor een zachter resultaat.
  5. Gebruik eens kipgehakt, lamsgehakt of puur rundergehakt voor een andere smaak.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept