Freekeh koken is verrassend eenvoudig en ontzettend voedzaam. Deze graansoort wordt gemaakt van jong geoogste tarwe die geroosterd en daarna gebroken wordt. Het resultaat is een nootachtige smaak en een stevige beet. Freekeh wordt al duizenden jaren gegeten in het Midden-Oosten en begint de laatste jaren ook hier aan populariteit te winnen. Het past goed in warme salades, stoofpotten of gewoon als vervanger van rijst of couscous. En het fijne is: je kunt het gewoon in een pan klaarmaken, zonder gedoe.

In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je freekeh kookt voor vier personen. De basis is water, wat zout, een pan met deksel, en een klein beetje geduld. Je hoeft er echt geen keukenwonder voor te zijn. Met een paar eenvoudige handelingen heb je binnen een half uurtje een heerlijk voedzaam bijgerecht op tafel staan. En je kunt het ook makkelijk aanpassen aan je eigen smaak of de rest van je maaltijd.

klein

Hoelang freekeh koken?

Freekeh koken doe je meestal in 20 tot 25 minuten. Eerst spoel je het goed af onder koud water. Dat verwijdert stof en losse schilletjes. Daarna laat je het rustig koken met water en zout. Laat de pan afgedekt op laag vuur sudderen tot de korrels zacht zijn, maar nog een beet hebben. Laat het daarna een paar minuten staan met het deksel erop zodat het vocht mooi opgenomen wordt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-oosten
Porties 4 Personen
calorieën 333 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Vergiet of fijne zeef
  • Houten lepel of vork
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 200 gram gebroken freekeh
  • 700 milliliter water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Spoelen

  • Doe de freekeh in een fijne zeef en spoel goed af onder koud stromend water. Wrijf het eventueel een beetje met je handen om alle stof te verwijderen. Laat het daarna uitlekken.

2. Koken

  • Doe de gespoelde freekeh in een grote pan. Voeg het water toe samen met het zout. Je kunt ook een eetlepel olijfolie toevoegen voor extra smaak, maar dat hoeft niet. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan. Laat de freekeh nu 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht is. Roer ook af en toe even door met een houten lepel om aankoeken te voorkomen.
  • Als de freekeh gaar is en het water is opgenomen of verdampt, haal je de pan van het vuur. Laat eventueel overtollig water weglopen via een zeef. Doe dan de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten rusten.
  • Roer de freekeh los met een vork en serveer het direct. Je kunt het als bijgerecht gebruiken, maar ook in een maaltijdsalade, met gegrilde groenten of onder een stoofpot.
Trefwoord Freekeh koken

Anders bereiden

  • Grill
    Meng gekookte freekeh met een klein beetje olie, vorm er platte koekjes van en gril ze kort aan beide kanten tot ze warm zijn.
  • Barbecue
    Wikkel porties gekookte freekeh in aluminiumfolie met een beetje boter of olie en laat 10 minuten op het rooster liggen.
  • Airfryer
    Doe gekookte freekeh in een klein ovenschaaltje met een beetje kaas of kruidenboter en bak op 180 graden gedurende 8 minuten.
  • Magnetron
    Doe restjes freekeh in een magnetronbestendige kom met een scheutje water. Dek af en verwarm 2 minuten op 800 watt.
  • Friteuse
    Meng gekookte freekeh met ei en paneermeel, vorm balletjes en frituur op 180 graden tot goudbruin.

Hoelang is gekookte freekeh houdbaar?

Gekookte freekeh kun je tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Laat het eerst goed afkoelen voordat je het in een afgesloten bakje doet. Invriezen kan ook: maximaal 3 maanden in een diepvriesdoosje of -zakje. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast of verwarm direct in de magnetron of pan.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Bouillon gebruiken in plaats van water voor extra smaak.
  2. Voeg een kaneelstokje of laurierblad toe tijdens het koken.
  3. Meng gekookte freekeh met gebakken ui en knoflook voor een warme salade.
  4. Roer er wat verse kruiden doorheen zoals munt, peterselie of koriander.
  5. Serveer met granaatappelpitten en feta voor een frisse toets.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept