Farro koken in een pan is misschien niet iets wat je dagelijks doet, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Deze oeroude graansoort, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, wordt steeds vaker gebruikt in salades, stoofpotten en zelfs als vervanger van rijst in risotto. Farro heeft een stevige bite en een nootachtige smaak die goed combineert met allerlei groenten, kruiden en bouillons. In deze handleiding leer je hoe je farro kookt voor vier personen, gewoon in een pan met water en een beetje geduld.
Het fijne aan farro is dat het niet veel nodig heeft om lekker te zijn. Met wat zout en een scheutje olijfolie zit je al goed. Farro is voedzaam, vezelrijk en geeft lang een vol gevoel. Ideaal dus als stevige basis voor een warme maaltijd of een frisse salade. Zorg wel dat je farro op tijd begint te koken, want afhankelijk van het soort kan het wat langer duren. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet.

Hoelang farro koken?
Benodigdheden
- Kookpan met deksel
- Vergiet of fijne zeef
- Houten lepel
- Maatbeker
Ingrediënten
- 300 gram farro parelfarro is het snelst klaar
- 1 liter water
- 1 theelepel zeezout
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
Stapsgewijze handleiding
1. Farro spoelen
- Begin met het goed afspoelen van de farro onder koud stromend water. Gebruik hiervoor een fijne zeef of een vergiet. Spoel totdat het water helder is. Zo verwijder je stof en overtollig zetmeel. Dat komt de structuur van het eindresultaat ten goede.
2. Koken
- Breng het water met het zout aan de kook in een ruime pan. Voeg de afgespoelde farro toe zodra het water borrelt. Roer even door met een houten lepel. Zet het vuur wat lager en kook de farro op middelhoog vuur, zonder deksel. Dit duurt meestal 25 minuten als je parelfarro gebruikt. Bij volkoren farro kun je uitgaan van 40 tot 45 minuten. Let op dat er nog voldoende water in de pan blijft en voeg zo nodig wat extra toe.
- Giet de farro af zodra hij beetgaar is. Laat even uitdampen in het vergiet en schep hem daarna terug in de pan. Voeg een eetlepel olijfolie toe en roer voorzichtig los met een houten lepel. Laat de farro daarna een paar minuten rusten met de deksel op de pan. Zo kan hij nog wat steviger worden en trekken de smaken mooi in.
- Farro is nu klaar om geserveerd te worden. Je kunt hem warm gebruiken als basis voor een hoofdgerecht, of af laten koelen voor een frisse salade.
Anders bereiden
- Grill
Farro zelf kun je niet grillen, maar gekookte farro kan op een grillplaat worden opgewarmd of krokant gebakken in een grillpan. Doe er dan wel wat olie bij. - Barbecue
Gekookte farro kun je in een aluminium bakje op de barbecue zetten met wat groenten en kruiden. Laat het geheel een kwartier zachtjes pruttelen tot het warm en geurig is. - Airfryer
Niet ideaal voor rauwe farro, maar wel om gekookte farro krokant te bakken. Meng met een beetje olie, kruiden en bak hem 10 minuten op 180 graden. Regelmatig omschudden. - Magnetron
Je kunt gekookte farro makkelijk opwarmen in de magnetron. Doe het in een magnetronbestendige schaal, dek af met een bord en verwarm op 600 watt in stappen van een minuut. Roer tussendoor. - Friteuse
Niet geschikt voor rauwe farro. Maar als je gekookte farro mengt met ei, kaas en paneermeel, kun je er kleine balletjes van maken en die frituren. Denk aan Italiaanse arancini, maar dan met farro.
Hoelang is gekookte farro houdbaar?
Gekookte farro blijft in een afgesloten bakje in de koelkast drie tot vier dagen goed. Laat het wel eerst goed afkoelen voor je het opbergt. Invriezen kan ook: doe de afgekoelde farro in diepvrieszakjes of bakjes en vries hem tot drie maanden in. Ontdooien doe je het best in de koelkast of langzaam in een pannetje met een scheutje water.
Vijf variaties en aanpassingen
- Kook farro in groentebouillon in plaats van water voor extra smaak.
- Voeg een teentje knoflook en een laurierblad toe aan het kookwater.
- Meng na het koken een handje versgehakte kruiden zoals peterselie, tijm of basilicum erdoor.
- Roer er een scheut citroensap en rasp door voor een frisse touch.
- Gebruik kokosmelk en kerriepoeder tijdens het koken voor een exotische variant.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.