Cassave koken is eenvoudig, maar je moet wel weten hoe je het goed aanpakt. Deze wortelknol, die veel gebruikt wordt in de tropische keuken, heeft een stevige textuur en een lichtzoete, nootachtige smaak. Voordat je cassave kunt eten, moet je hem goed schillen en koken. Rauw bevat cassave namelijk giftige stoffen die je alleen door verhitting onschadelijk maakt. Gelukkig is het proces niet ingewikkeld en krijg je als beloning een voedzame en veelzijdige basis voor allerlei gerechten.

Het koken van cassave begint met het zorgvuldig schillen en in stukken snijden. Daarna wordt de cassave gekookt in water met een beetje zout tot hij zacht is. Het resultaat is een stevige, licht romige structuur die heerlijk is bij hartige gerechten. Of je nu een bijgerecht wilt maken, een stevige maaltijdsoep of een tropische schotel, gekookte cassave is een perfecte basis.

klein

Hoelang cassave koken?

Cassave koken duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. Je weet dat hij gaar is wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken en hij een beetje uit elkaar valt. Om zeker te weten dat de cassave goed doorgekookt is, kun je een stuk proeven. De textuur moet zacht en romig zijn, zonder harde kern.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Groenten
Keuken Zuid-Amerika
Porties 4 Personen
calorieën 96 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Kooklepel
  • Vork om te testen of de cassave gaar is

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram cassave
  • 2 liter water
  • 1 theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Schillen en snijden

  • Snij de uiteinden van de cassave af en verwijder de schil. Dit doe je door een inkeping in de schil te maken en de dikke, leerachtige buitenkant eraf te trekken. Snijd de cassave vervolgens in stukken van ongeveer 5 tot 10 centimeter lang.

2. Koken

  • Vul een grote pan met 2 liter water en breng het aan de kook. Voeg de stukken cassave en een theelepel zout toe. Laat dit 20 tot 30 minuten koken op middelhoog vuur.
  • Prik na 20 minuten met een vork in de cassave. Als hij zacht is en een beetje uit elkaar begint te vallen, is hij gaar. Laat hem anders nog 5 tot 10 minuten doorkoken.
  • Giet het kookwater af en laat de cassave kort uitdampen. Verwijder eventuele vezelige kernstukjes als die nog aanwezig zijn. Serveer warm als bijgerecht of gebruik hem in een ander gerecht.
Trefwoord Cassave koken

Anders bereiden

  • Grill
    Snij de gekookte cassave in plakken, bestrijk met olie en gril ze 5 tot 7 minuten per kant.
  • Barbecue
    Leg gekookte cassave op een hete barbecue en bak ze tot ze knapperig worden.
  • Airfryer
    Snij gekookte cassave in frietjes, besprenkel met olie en bak op 200 graden Celsius gedurende 15 minuten.
  • Magnetron
    Snij de cassave in kleine blokjes, voeg een beetje water toe en stoom ze afgedekt 5 tot 7 minuten.
  • Friteuse
    Frituur gekookte cassave in olie op 180 graden Celsius tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Hoelang is gekookte cassave houdbaar?

Gekookte cassave blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Bewaar hem in een afgesloten bakje. In de vriezer kun je gekookte cassave tot 3 maanden bewaren. Laat hem ontdooien in de koelkast en warm hem op in de pan, oven of airfryer.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Vervang een deel van het water door kokosmelk voor een romigere, lichtzoete smaak.
  2. Voeg een eetlepel sambal of een gehakte rode peper toe aan het kookwater voor een pittige twist.
  3. Kook de cassave met laurierblad en een paar knoflooktenen voor extra smaak.
  4. Stamp de gekookte cassave met een klontje boter en een scheutje melk tot een romige puree.
  5. Serveer de cassave met een beetje honing of suiker en kaneel voor een zoete variatie.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept