Bruine rijst koken vraagt wat meer tijd en aandacht dan gewone witte rijst, maar het is absoluut de moeite waard. Het heeft een stevige bite en een volle, nootachtige smaak die veel gerechten net wat rijker maakt. Voor vier personen is het goed te doen in een gewone kookpan, zonder ingewikkelde apparaten of speciale kooktechnieken. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje geduld en aandacht voor het water en de kooktijd.

Bruine rijst is de volkorenvariant van witte rijst. Het vliesje zit er nog omheen, en juist dat vliesje bevat waardevolle vezels, vitaminen en mineralen. Daardoor duurt het iets langer om gaar te worden. Maar met de juiste bereidingswijze kook je bruine rijst perfect zacht en luchtig, zonder dat het klef of te hard wordt. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dat doet.

klein

Hoelang bruine rijst koken?

De kooktijd van bruine rijst koken ligt tussen de 25 en 35 minuten, afhankelijk van de soort en hoe gaar je het wilt hebben. Sommige bruine rijstsoorten hebben zelfs nog iets langer nodig, zeker als het echte volkorenrijst is. Het is dus belangrijk om tijdens het koken af en toe te proeven en niet alleen naar de klok te kijken. Bruine rijst mag nog wat beet hebben, maar moet niet meer hard van binnen zijn.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusten 5 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 132 kcal

Benodigdheden

  • Eventueel een maatbeker
  • Kookpan met deksel
  • Fijne zeef
  • Vork

Ingrediënten
  

  • 300 gram bruine rijst
  • 750 milliliter water
  • 1 theelepel zout naar smaak
  • Eventueel kruiden of bouillon naar keuze

Stapsgewijze handleiding
 

1. Rijst wassen

  • Doe 300 gram bruine rijst in een fijne zeef en spoel het onder koud stromend water. Spoel goed tot het water redelijk helder wordt. Zo verwijder je overtollig zetmeel en voorkom je dat de rijst plakkerig wordt.

2. Rijst koken

  • Zet een ruime kookpan op het vuur en breng 750 milliliter water aan de kook. Voeg een snufje zout toe, dat geeft de rijst straks net wat meer smaak.
  • Doe de gewassen rijst in het kokende water. Roer even kort door zodat de rijst niet aan de bodem blijft plakken.
  • Zet het vuur laag zodra het water opnieuw kookt. Leg een deksel op de pan, maar laat het een klein kiertje open. Laat de rijst nu zachtjes koken. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Controleer na 25 minuten even: proef of de rijst bijna gaar is. Is hij nog te hard? Laat dan nog 5 tot 10 minuten verder koken.

3. Afgieten en laten rusten

  • Als de rijst gaar is, giet je het overtollige water af. Zet de pan terug op het nog warme fornuis en laat de rijst, met het deksel erop, nog 5 minuten rusten. Zo trekken de laatste beetjes vocht goed in de rijst en wordt hij mooi los.

4. Opscheppen en serveren

  • Schep de rijst voorzichtig om met een vork om het luchtig te maken. Serveer direct of verwerk in je gerecht.
Trefwoord Bruine rijst koken

Anders bereiden

  • Grill
    Gekookte en afgekoelde bruine rijst kun je in een grillpan kort aanbakken, eventueel met wat olie en kruiden. Zo krijgt het een knapperig korstje.
  • Barbecue
    Meng gekookte rijst met wat olie en kruiden, wikkel het in aluminiumfolie en leg het kort op de barbecue.
  • Airfryer
    Gebruik afgekoelde gekookte rijst om bijvoorbeeld rijstballetjes of krokante rijstkoekjes te maken. In de airfryer worden ze mooi krokant zonder extra olie.
  • Magnetron
    Bruine rijst kun je goed opwarmen in de magnetron. Doe er een eetlepel water bij en dek af met een bord of magnetrondeksel. Verwarm 2 tot 3 minuten op middelhoge stand.
  • Friteuse
    Maak van afgekoelde rijst kleine krokante balletjes of koekjes en frituur ze kort goudbruin.

Hoelang is gekookte bruine rijst houdbaar?

Bruine rijst is na het koken in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen houdbaar. Zorg dat hij volledig is afgekoeld voordat je hem bewaart. Invriezen kan ook prima: dan blijft de rijst tot 3 maanden goed. Ontdooi in de koelkast en verwarm voorzichtig in een pan of magnetron met een scheutje water om uitdrogen te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Vervang een deel van het water door groentebouillon voor extra smaak.
  2. Voeg tijdens het koken een blaadje laurier en een gekneusde teen knoflook toe.
  3. Roer op het einde wat fijngesneden verse kruiden, zoals peterselie of koriander, door de rijst.
  4. Gebruik kokosmelk in plaats van een deel van het water voor een Aziatische twist.
  5. Voeg op het einde een scheutje olijfolie of klontje roomboter toe voor een smeuïgere structuur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept