Boerenkool koken is iets wat al generaties lang in vele keukens wordt gedaan, zeker in de koudere maanden. Het is een groente die lekker stevig is en zich perfect leent voor een echte Hollandse maaltijd. Veel mensen kennen boerenkool van de klassieke stamppot met rookworst en spekjes, maar je kunt er nog veel meer mee. In dit recept leer je stap voor stap hoe je boerenkool kookt in een gewone pan, precies zoals je grootmoeder het waarschijnlijk ook deed. Lekker ouderwets, maar nog steeds een van de beste manieren om deze groente goed op smaak te krijgen.
In dit recept ga ik uit van boerenkool voor vier personen, ideaal voor een gezellige maaltijd met het gezin of een etentje met vrienden. Boerenkool is een makkelijke groente om te bereiden, maar het is wel belangrijk om goed op de kooktijd te letten, zodat de boerenkool zacht en smakelijk wordt, maar niet helemaal tot pap kookt. Een beetje beet mag hij gerust nog hebben. Ik laat je zo zien hoe je dit het beste aanpakt.

Hoelang boerenkool koken?
Benodigdheden
- Grote kookpan met deksel
- Aardappelstamper
- Vergiet
- Koekenpan (voor de spekjes)
- Pollepel of houten lepel
Ingrediënten
- 800 gram fijngesneden verse boerenkool of 800 gram diepvriesboerenkool
- 1.000 gram kruimige aardappels bijvoorbeeld Bintjes of Doré
- 1 rookworst
- 250 gram spekreepjes
- 150 milliliter melk
- 50 gram roomboter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Eventueel: een snufje nootmuskaat
Stapsgewijze handleiding
1. Aardappel schillen
- Schil eerst de aardappels en snij ze in gelijke stukken zodat ze tegelijk gaar worden. Spoel de aardappels even af onder koud water. Doe de aardappels in een grote pan en voeg de boerenkool er bovenop. Dit lijkt misschien een grote berg, maar boerenkool slinkt flink tijdens het koken. Voeg daarna water toe tot alles net onder staat en strooi er een snuf zout over.
2. Koken
- Breng het geheel rustig aan de kook met het deksel op de pan. Kook de aardappels en de boerenkool samen gaar in ongeveer 20 minuten. Controleer even tussendoor of de aardappels zacht zijn door er met een vork in te prikken. Ondertussen kun je in een koekenpan de spekjes rustig uitbakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Houd ze daarna warm.
3. Rookworst verwarmen
- Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Boerenkool afmaken
- Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, giet je het kookvocht af (maar bewaar eventueel een kopje om de stamppot straks smeuïger te maken). Stamp de aardappels en de boerenkool grof door elkaar met de aardappelstamper. Voeg de melk en de roomboter toe en blijf stampen tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat. Roer de uitgebakken spekjes erdoor en serveer met de warme rookworst.
Anders bereiden
- Grill
Leg losse bladeren op een bakplaat en grill ze kort in de oven of onder een echte grill tot ze knapperig worden. Dit geeft boerenkool een soort chips-achtige textuur. - Barbecue
Boerenkool kan verrassend goed op de barbecue. Even insmeren met wat olie, kort roosteren en je hebt een lekker bijgerecht of topping. - Airfryer
Boerenkoolbladeren insmeren met olie en een beetje zout, dan 5 tot 7 minuten op 180 graden. Je krijgt dan boerenkoolchips. - Magnetron
Voor een snelle variant kun je boerenkool ook stomen in de magnetron. Doe de boerenkool in een magnetronbestendige schaal met een beetje water en dek af. Zet het ongeveer 6 tot 8 minuten op vol vermogen. - Friteuse
Je kunt boerenkool zelfs frituren. Droog de bladeren goed, frituur ze kort op 170 graden en bestrooi met wat zout. Heerlijk knapperig.
Hoelang is boerenkool houdbaar?
Verse boerenkool kun je in de koelkast zo’n 3 tot 5 dagen bewaren, mits goed verpakt. In de vriezer blijft verse, rauwe of kort geblancheerde boerenkool tot wel 12 maanden goed. Gekookte boerenkool of stamppot kun je na afkoelen ook invriezen, dan blijft het nog 2 tot 3 maanden lekker. Zorg altijd dat je het luchtdicht verpakt om vriesbrand te voorkomen. In de koelkast kun je restjes stamppot nog gerust 2 dagen bewaren en later weer opwarmen.
Vijf variaties en aanpassingen
- Vervang de spekjes door vegetarische spekjes en gebruik een plantaardige rookworst.
- Voeg een scheutje slagroom toe bij het stampen in plaats van alleen melk.
- Bak een fijngesneden ui mee met de spekjes voor een extra hartige smaak.
- Roer op het einde een eetlepel grove mosterd door de stamppot voor een pittige twist.
- Voeg een snufje chilivlokken of een fijngehakt rood pepertje toe voor wie van wat meer pit houdt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokWilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.
Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.