Bloemkool koken is een eenvoudige, maar heerlijke manier om deze groente tot zijn recht te laten komen. Het is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt bereiden, maar koken blijft een van de meest toegankelijke opties. Of je nu een bijgerecht zoekt voor een doordeweekse maaltijd of een gezonde aanvulling op je menu, met gekookte bloemkool zit je altijd goed. In dit recept laten we stap voor stap zien hoe je bloemkool perfect kunt koken, en geven we ook enkele handige tips om de bloemkool op andere manieren te bereiden.

klein

Hoelang bloemkool koken?

Bij bloemkool koken hangt de kooktijd af van de grootte van de roosjes, en hoe gaar je ze wilt hebben. Over het algemeen duurt bloemkool koken tussen de acht en twaalf minuten. Kleine roosjes garen sneller, terwijl grotere stukken iets meer tijd nodig hebben. Wil je de bloemkool stevig houden, bijvoorbeeld voor een salade, houd dan een kortere kooktijd aan. Voor zachtere bloemkool, ideaal bij puree of stoofgerechten, kun je iets langer koken.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 32 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 20 kcal

Benodigdheden

  • Een grote kookpan met deksel
  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een schuimspaan of vergiet

Ingrediënten
  

  • Eén middelgrote bloemkool ongeveer 800 gram tot 1 kilogram
  • Eén liter water
  • Eén theelepel zout optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de stronk weg. Snijd de bloemkool vervolgens in kleinere roosjes. Spoel de roosjes grondig af onder koud water om vuil of insecten te verwijderen.

2. Water aan de kook brengen

  • Vul een grote pan met ongeveer één liter water en voeg een theelepel zout toe als je dat wilt. Breng het water aan de kook op middelhoog vuur.

3. Bloemkool toevoegen

  • Zodra het water kookt, voeg je de bloemkoolroosjes toe. Zet het vuur iets lager zodat het water zachtjes blijft koken.

4. Koken

  • Kook de bloemkoolroosjes acht tot twaalf minuten, afhankelijk van hoe zacht je ze wilt hebben. Controleer de gaarheid door met een vork in een roosje te prikken.

5. Afgieten

  • Giet de bloemkool af in een vergiet of haal de roosjes met een schuimspaan uit de pan. Laat ze kort uitdampen.

6. Serveren

  • Serveer de gekookte bloemkool direct of verwerk het in een gerecht naar keuze.
Trefwoord Bloemkool koken

Anders bereiden

  • Grillen
    Snij de bloemkool in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk ze met olie en kruid naar smaak. Grill de plakken vier tot vijf minuten per kant op een hete grill.
  • Barbecue
    Snij de bloemkool in grote stukken of houd hem heel. Wikkel de bloemkool in aluminiumfolie en barbecue hem twintig tot dertig minuten, afhankelijk van de grootte.
  • Airfryer
    Meng de bloemkoolroosjes met olie en kruiden. Bak ze tien minuten op 180 graden Celsius in de airfryer, en schud halverwege.
  • Magnetron
    Doe de bloemkoolroosjes met twee eetlepels water in een magnetronbestendige schaal. Dek af met een magnetrondeksel en verwarm vier tot zes minuten op 800 watt.
  • Frituren
    Maak een beslag van bloem, water en kruiden. Dompel de roosjes in het beslag en frituur ze twee tot drie minuten in hete olie (180 graden Celsius).

Hoelang is bloemkool houdbaar?

Gekookte bloemkool is ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast als je hem goed afsluit in een bakje of zakje. Laat de bloemkool eerst volledig afkoelen voordat je hem opbergt. Ingevroren gekookte bloemkool blijft ongeveer drie maanden goed, al kan de textuur iets veranderen na ontdooien.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg een klontje boter en een snufje nootmuskaat toe voor een romige smaak.
  2. Kook de bloemkool samen met een bouillonblokje voor extra smaak.
  3. Maak een kaassaus om over de gekookte bloemkool te gieten.
  4. Voeg een scheutje citroensap toe aan het kookwater voor een frisse toets.
  5. Rooster de gekookte bloemkool kort in de oven met olijfolie en kruiden voor een krokant randje.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel, een culinaire expert met meer dan 15 jaar ervaring, weet als geen ander hoe belangrijk het is om voedingsmiddelen op de juiste manier te bewaren. Hij kent ook de noodzaak van de juiste technieken in en rond de keuken. Zijn kennis strekt zich uit van groenten en fruit tot vlees, vis en complete gerechten. Als voormalig groenteboer heeft hij een scherp oog ontwikkeld voor kwaliteit en duurzaamheid, wat hij combineert met zijn passie voor koken en eenvoudige, toegankelijke recepten.

Oorspronkelijk een Rotterdammer, is Wilhelmus inmiddels een echte wereldburger met Tirol als thuisbasis. Hij deelt zijn expertise over kooktechnieken, snijtechnieken, simpele schoonmaaktips, bewaren en invriezen op zowel Nederlandstalige als Duitstalige platforms, en belicht daarbij hoe kleine verschillen in technieken wereldwijd grote impact kunnen hebben.

Dit is misschien ook leuk

4 Opmerkingen

  1. Mariska van looij says:

    5 sterren
    Bloemkool is een heerlijke groente, alleen jammer dat het koken altijd gaat met veel stank.

    Als er een manier was om deze stank tegen te gaan, zou ik bloemkool vaker eten.

    1. Inderdaad kan er een echte koollucht te ruiken zijn tijdens het koken.

      Maar, dat valt bij Hollandse bloemkool best wel mee. Veel erger is de goedkope import uit Frankrijk of Italië. Die stinken echt bij het koken.

      Let dus goed op als je bloemkool koopt, of het wel uit Nederland komt.

  2. Maria T Recourt says:

    5 sterren
    Als je wat blaadjes munt onder de bloemkool legt tijdens het koken, zul je zien (of ruiken) dat de geur minder indringend wordt.

    1. Dat klopt inderdaad, maar de meeste mensen vinden de smaak van munt niet altijd passen bij bloemkool. Er zijn wel muntsoorten die niet fris smaken (een beetje naar pepermunt). Gebruik bijvoorbeeld een Marokkaanse munt, die is ietwat zoeter. Dat helpt zeker om de geur iets minder te maken.

      Maar, als je Nederlandse bloemkool gebruikt, is de geur altijd minder dan bij Franse of Italiaanse bloemkool.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept